Joghézagba kapaszkodna az MDF-frakció

Vágólapra másolva!
A házszabály pontatlan megfogalmazásába és egy 1998-as alkotmánybírósági határozatba kapaszkodna Herényi Károly, az MDF 9 fősre csökkent, ezért megszűnésre ítélt frakciójának vezetője. Az alkotmányügyi bizottság hétfőn tárgyal az indítványról, amely szerint nem egyértelmű, hogy a volt MDF-es képviselőknek akkor is el kell-e tölteni fél évet függetlenként, ha új frakciót tudnának alapítani. Közben szerdán utoljára ült össze az MDF-frakció a Parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságához fordult Herényi Károly, az MDF szerdán megszűnő frakciójának vezetője, mivel szerinte nem egyértelmű, hogy mikor alakulhat újjá az MDF-frakció, és egyáltalán megszűntnek kell-e tekinteni a képviselőcsoportot. Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke az MTI-nek azt mondta, a testület jövő hétfőn megtárgyalja Herényi indítványát.

A most hétfőn benyújtott indítványban, amelyet Herényi még frakcióvezetőként jegyez, abban kérnek állásfoglalást bizottságtól, hogy a független képviselőként kötelezően eltöltendő hat hónapos időszak vonatkozik-e arra az esetre is, ha a független képviselő egy új képviselőcsoport létrehozásában alapítóként vesz részt, tehát nem egy meglévő képviselőcsoporthoz csatlakozik.

A házszabály ugyanis azt mondja ki, hogy kilépés vagy kizárás miatt függetlené vált képviselő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat. Herényi szerint a házszabály egyrészt nem rendelkezik arról, hogy a frakciója megszűnése miatt függetlenné váló képviselők esetében ez a moratórium fennáll-e, másrészt a házszabály a kizárólag a képviselőcsoporthoz való csatlakozást említi, a frakcióalakítást nem.

Herényi azt is tisztázni szeretné, hogy a házszabály által előírt 10 fős frakciólétszám megfelel-e egy korábbi alkotmánybírósági határozatnak. A házszabály szerint ugyanis képviselőcsoportot legalább tíz országgyűlési képviselő alakíthat, csak akkor lehetnek kevesebben, ha a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ehhez a frakcióhoz csatlakozik.

Az Alkotmánybíróság 1998-as, a MIÉP indítványára hozott határozatában viszont az szerepel, hogy a parlamentbe került pártok nem foszthatók meg a feladatuk gyakorlásához szükséges jogoktól és szervezeti feltételektől, akkor sem, ha egyébként az Országgyűlés - hatékonysági szempontok miatt - a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg.

Közben szerdán utoljára ült össze az MDF-frakció a Parlamentben. Herényi Károly az ülés után azt mondta: technikai jellegű kérdéseket kellett megbeszélniük. Az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának a megszűnés előtti utolsó ülésére a kilenc frakciótagból heten jöttek el, Hock Zoltán és Katona Kálmán távol maradt az üléstől.

Csáky András miután március 8-án bejelentette, hogy kilép az MDF-ből, hétfőn a frakcióból is kilépett. A kilenc MDF-es képviselő így - a Házszabály szerint - függetlenként folytatja munkáját a parlamentben.