Kilépett az MSZP-ből, de marad a frakcióban Tóth András

Vágólapra másolva!
Otthagyta az MSZP-t Tóth András parlamenti képviselő, miután kiderült, hogy a következő választáson nem őt indítják abban a választókerületben, ahol a mandátumát szerezte - írja a Népszabadság. A korábban titkosszolgálatokat is felügyelő politikus jelezte, hogy a parlamenti frakcióból nem tervez kilépni.
Vágólapra másolva!

Az MSZMP-nek 1972-től, az utódpárt MSZP-nek pedig 1989-es alapítása óta tagja volt Tóth András országgyűlési képviselő, aki a Népszabadság szerint pár napja kilépett a pártból. A lap azt írja, Tóth azért döntött így, mert annyira elmérgesedett a viszony a politikus és a választókörzetében lévő helyi - a fóti és a dunakeszi - pártszervezetek között, hogy eldőlt, nem őt indítják a következő választáson.

Tóth a Népszabadságnak azt mondta, nem a képviselőjelöltségről való döntés, hanem az eljárás módja miatt lépett ki a pártból. Azt állította, hogy a döntési folyamatba nem vonták be, vele szemben a "kommunikáció minimuma sem történt meg". A lap szerint hozzátette, hogy a parlamenti frakciónak továbbra is tagja akar maradni, és azt ígérte, hogy a baloldali értékrendtől sem fog eltávolodni.

A Népszabadság idézte a várhatóan Tóth helyén induló Fábry Béla választóókerületi elnököt, aki azt mondta, sajnálja a politikus kilépését, de szerinte ez "leginkább egy durcás kisfiú hirtelen döntéséhez hasonlít, amely méltatlan Tóth András politikai életútjához".

Tóth 1994 óta tagja a parlamentnek, az első két választáson országos listáról jutott be, 2002-ben és 2006-ban viszont a Pest megyei hármas számú választókerület egyéni jelöltjeként. Több alkalommal is töltött be államtitkári pozíciót, az előző ciklusban a titkosszolgálatok felügyeletét is ellátta, amivel országosan ismert politikussá vált.