Medián: Mélypontra jutott a közhangulat

2009.03.19. 9:11

Még a Bokros-csomag évében sem volt olyan rossz a közhangulat, mint most márciusban - derült ki a Medián felméréséből. A megkérdezettek 87 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok, és majdnem ugyanennyien tartanak a további visszaeséstől. A jelenlegi kormányt csak a válaszadók 18 százaléka tartaná hivatalban.

Minden mutató a közhangulat további romlását jelzi a Medián legújabb, március 6. és 10. között készített felmérése szerint. A HVG hetilap által csütörtökön publikált kutatás szerint rekord magas, 87 százalék azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban: a Medián 1995 óta teszi fel kutatásaiban ezt a kérdést, és még a Bokros-csomag évében is csak 80 százalék volt a rekord.

Márciusban tovább romlottak a közvélemény várakozásai az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban is: a válaszadók 59 százaléka tart jelentős, 27 százalék kisebb mértékű visszaeséstől. A romló közhangulatban rekordot döntött azok száma is, akik szerint távoznia kellene a jelenlegi kormánynak: 48 százalék szeretne előre hozott választást, 20 százalék átmeneti, szakértői kormányt, 6 százalék pedig új MSZP-SZDSZ koalíciós kabinetet. A Gyurcsány-kormányt mindössze 18 százalék tartaná hivatalban.

Mélypontra süllyedt Gyurcsány Ferenc kormányfő népszerűsége is: a mindössze 18 százalékos támogatottság az összes korábbi kormányfőét alulmúlja (Antall Józsefnek 25, Boross Péternek 39, Horn Gyulának 29, Orbán Viktornak 40, Medgyessy Péternek 37 pont volt a mélypontja). A Fidesz-vezérkar kivételével az összes politikus megítélése jelentősen romlott, Dávid Ibolya MDF-elnök népszerűsége például 7 ponttal csökkent februárhoz képest.

Egy most vasárnapi választáson a teljes népesség 43 százaléka szavazna a Fideszre, 16 százalék az MSZP-re, míg a pártot választó biztos szavazók közt 66-23 az arány. Az MDF-re a teljes népesség 3, a biztos szavazók 4 százaléka szavazna, az SZDSZ támogatottsága mindkét körben 2 százalék. A Jobbikra a teljes népesség 3, a biztos szavazók 4 százaléka voksolna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK