Kibukhatnak Gyurcsány gyengéi az MSZP-kongresszuson

Vágólapra másolva!
Szinte biztosan Gyurcsány Ferenc vezeti majd az MSZP-t az következő két évben, de nyílt kritikára számíthat a párt hétvégi tisztújító kongresszusán. Nagy a tülekedés a vezető posztokért, egy az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó elnökségi tag szerint ott van a fejekben, hogy az MSZP rosszul áll, úgyhogy a párton belül kell helyezkedni. A kongresszuson eldőlhet, hogy a párt vagy a kormány a helyzet ura, és bár senki nem várja, hogy Gyurcsány megadja magát, kiderül, hogy mekkora még a hátszele az MSZP-ben.
Vágólapra másolva!

Bár Gyurcsány Ferenc újrázása a párelnöki poszton borítékolható, lehetnek új arcok az MSZP vezetésében a párt hétvégi tisztújító kongresszusa után, hiszen több a posztokra ácsingózó jelöltek száma, mint ahány a kiosztható hely. A párt 686 küldötte március 21-22-én, a budapesti Syma-csarnokban gyűlik össze, hogy a következő két évre megválasszák a pártvezetést, értékeljék az elmúlt időszakot és egyben elfogadják a közeljövőben iránymutató alapelveket.

A kongresszus legnagyobb tétje, hogy kik irányítják majd az következő két évben - így a 2010-es országgyűlési választások idején - a népszerűsége mélypontján járó kormánypártot. Az alapszabály szerint a párt teljes vezetését is - a párt elnökét, elnökhelyetteseit, alelnökeit, az országos elnökség tagjait, a választmány elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, valamint a pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait és a pénztárnokot - itt választják meg a küldöttek. A jelöltek ezúttal nem a helyszínen, hanem egy előre kiküldött DVD-n mutatkoztak be a párt legfelső döntéshozó testületének.

Egyéni drámák lehetnek, drámai változás nem

A jelöltek száma alapján valószínű, hogy némi vérfrissítés lesz a pártban, ami kell is, hiszen népszerűségének mélypontján jár, de összességében drámai változás nem várható - mondta az [origo]-nak Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. Szerinte ugyanúgy - nem erősebben, és nem is gyengébben - folyik a harc a tisztségekért, mint korábban, ebből a szempontból éppen a két évvel ezelőtti tisztújítás volt kivétel, mert akkor pont annyi vezetői helyet hoztak létre, ahány alkalmas jelölt volt.

Burány szerint a tisztújításnak elsősorban az a jelentősége, hogy "formailag az új országos elnökség, közvetve pedig a kormány megkapja azt a bizalmat, amelyre a válságkezeléshez szükség van, mert ez most a párt legfontosabb feladata". Burány szerint Gyurcsány számíthat a jelöltektől érkező kritikára, ami megjelenhet a beszédekben, de kifejeződhet a pártelnök személyéről döntő szavazás arányaiban is. "A legjobb az lenne, ha nyíltan, az ülésteremben vitatnánk meg ezt, nem a folyosón" - jegyezte meg.

Újraválasztják, de kritizálják majd Gyurcsányt

Egy nevének elhallgatását kérő, posztjának megtartásáért induló elnökségi tag az [origo]-nak arról beszélt, komoly versengés folyik a posztokért. "Erős pozíciókeresés zajlik, nem mondanám, hogy azért, mert a 2010-es választás előtt mindenki párttisztségekbe menekülne, de azért ez is benne van a gondolatokban" - mondta. Ő is úgy gondolja, hogy lesznek ugyan változások, de összességében nem cserélődik ki a pártvezetés.

A vezető szocialista politikus azt mondta, a kongresszus előtt különösen nagy a klikkesedés, és óriási lobbi folyik az érdekcsoportok közt. Szerinte főként a Szekeres Imre és Lamperth Mónika, illetve a Juhász Ferenc körül kialakult csoport kampányol erősen. Szekeresék szerinte arra hajtanak, hogy megszerezzék a mérleg nyelvét jelentő fővárosi pártszervezet voksait.

Gyurcsány Ferenc "verbálisan nagyon erős politikai kritikára" számíthat a kongresszuson - állította -, bár ez "a státuszát nem fogja érinteni", biztos az újraválasztása. Azt ugyanakkor nem tudta megtippelni, hogy a pártelnök-miniszterelnök mivel készül a kongresszusra, azt állította, hogy még a párt felső vezetése sem tudja, mit fog mondani az összegyűlt küldötteknek. "Soha nem adta olcsón a bőrét, biztos, hogy most sem teszi fel a kezét, mondván, hogy nyugodtan rúgjátok szét a seggem".

Lamperth Mónika, a kongresszus ügyrendi bizottságának elnöke kedden sejtelmesen annyit mondott, hogy olyan fontos döntések is várhatók a gyűlésen, amelyek az ország mostani helyzetére adnak majd válaszokat. Úgy fogalmazott, hogy a kongresszus "nyilván megvitat dokumentumokat, s a tanácskozáson elhangzott értékelések, javaslatok természetesen megjelennek a határozatokban, mintegy útmutatást adva a választott testületeken kívül a kormánynak is". Hasonlóképpen vélekedett Lendvai Ildikó frakcióvezető is, aki pénteken egy tévéműsorban arról beszélt: a kongresszus tétje, hogy a testület milyen felhatalmazást ad a válságkezelő program újabb fejezetéhez, hiszen a kormánynak tovább kell lépnie a kiadáscsökkentésben és a szerkezeti reformokban is.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese múlt pénteken szintén a kongresszus jelentőségét bizonygatta, mint mondta, a párt 20 éves történetének legnagyobb kihívása előtt áll, így 20 éves történetének egyik legnehezebb kongresszusa elé néz. Juhász szerint a kongresszuson az MSZP-nek "át kell lépnie önmaga árnyékát, és változtatva eddigi gyakorlatán, meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyek elindítják az országot a kilábalás útján". Szerinte nem az az izgalmas, hogy ki, milyen posztot tölt be, a mostani kongresszus "alapvető tétje és egyetlen érdemi kihívása" az, hogy a szocialista párt milyen választ ad a gazdasági világválságra, és az ennek következményeképpen Magyarországon megjelenő konfliktusokra.

A Népszava szerint a kongresszus elé kerül egy állásfoglalás-tervezet. Ebben - az ellenzéki pártok reformokat akadályozó politikáját bírálva - elemzik a Gyurcsány-kormány eddigi tevékenységét, és központi mondanivalója, hogy a válságkezelés során következetesen szem előtt kell tartani a rászorulók, a leszakadók, a hátrányos helyzetűek érdekeit és teherbíró képességét. A Szekeres Imre elnökhelyettes által jegyzett, a küldötteknek már előzetesen szétküldött dokumentum szerint a gazdasági válság miatti helyzetben különösen fontos a baloldali értékek érvényesítése.

Új kihívók is bejelentkeztek

A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Lendvai Ildikó és Szekeres Imre is kapott ugyan jelölést, de végül egyikük sem indul a posztért. Az elnökhelyettesi helyekre a jelenlegi elnökhelyettesek, Juhász Ferenc és Szekeres Imre mellett pályázik Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is, aki egyben a kongresszus ügyrendi bizottságának elnöke.

Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István jelenlegi alelnökök is újra indulnak posztjuk megőrzéséért, nekik egyrészt Mesterházy Attila - mostani elnökségi tag -, illetve az elnökhelyettesi posztról lecsúszó jelölt is a kihívójuk lesz. Lendvai Ildikó, mint a kongresszusi jelölőbizottság vezetője március elején bejelentette: azt javasolják, hogy a meg nem választott elnökhelyettes automatikusan váljon alelnökjelöltté, így öt alelnökjelölt közül kell hármat választaniuk a küldötteknek.

Legalább ekkora harc várható a párt országos elnökségének székeiért is, a testületben - ha nem számítjuk azokat, akik tisztségük folytán automatikusan bekerülnek - négy kiadó hely van. A 15 fős elnökségből 11 hely sorsa adott: az elnök, a két elnökhelyettes, a három alelnök és a frakcióvezető mindenképpen elnökségi tag, két-két helyet pedig az ifjúsági és a női kvóta visz el.

Tülekedés az elnökségi helyekért

A négy kiadó helyre bejelentkezett, többek között Veres János pénzügyminiszter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök, Puch László energiaügyi államtitkár, Baranya megyei elnök, Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár, illetve Tóbiás József frakcióigazgató. A posztra ráhajthatnak azok is, akiket nem választanak meg elnökhelyettesnek, alelnöknek.

Az ifjúsági kvóta alapján elnökségi tagjelölt mások mellett - Ujhelyi István alelnökjelöltön kívül - Varga László, a Societas elnöke, Bárándy Gergely és Szabadkai Tamás országgyűlési képviselő, valamint Márton Roland, az MSZP Fejér megyei tagja. Legesélyesebbnek Varga Lászlót és Bárándy Gergelyt tartják a pártból az elmúlt napokban név nélkül nyilatkozó források.

A női kvótán jelölt Havas Szófia parlamenti képviselő, Herczog Edit európai parlamenti képviselő, Szabóné Müller Tímea országgyűlési képviselő, Tüttő Kata fővárosi képviselő, valamint Vadai Ágnes államtitkár (a női kvótába beleszámít Lamperth Mónika jelölése is). Közülük az elnökségbe legnagyobb eséllyel Herczog Edit és Vadai Ágnes államtitkár kerülhet be.

Pénteken ugyanakkor hárman visszaléptek az elnökségi tagjelöltségtől: Tüttő Kata fővárosi képviselő, Márton Roland Fejér megyei párttag és Oláh Lajos, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke is írásban jelezte szándékát a jelölőbizottságnál, hogy más tisztségeikből adódó feladataik miatt mégsem indulnak a posztért. Pár órával később Lendvai Ildikó bejelentette, hogy egy negyedik szocialista politikus, az ifjúsági kvóta alapján elnökségi helyre jelölt Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő is visszalépett.

Női pénztárnok, Keller és Tukacs összecsap a bizottsági elnökségért

A párt jelenlegi elnökségi tagjai közül egyedül Gráf József földművelésügyi miniszter nem vállalta ismét a jelölést. Az MTI úgy értesült, hogy Mandur László elnökségi tag pedig nem kapta meg a jelölőbizottságtól a szükséges számú szavazatot, így ő sem szerepel a jelöltek között.

A választmányi elnöki posztért nincs tolongás, a tisztséget jelenleg is betöltő Simon Gábor az egyedüli jelölt, míg névrokona, a miskolci Simon Gábor az egyedüli jelölt az országos etikai bizottság élére. Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint pénztárnoknak - a posztot eddig megbízottként betöltő - Brecskáné Nagy Máriát jelölték. Keller László államtitkár és Tukacs István kormánybiztos viszont a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöki posztját próbálja megszerezni.

EP-lista, válságtanácskozás, útmutatás

A pártvezetés megválasztása mellett más kérdések is napirendre kerülnek. Hogy pontosan miről lesz szó a kongresszuson, arról a tanácskozás kezdetén elfogadott ügyrendben döntenek. Az biztos, hogy szavaznak - az országos elnökség és a választmány által előterjesztett - európai parlamenti választási listáról. Az MSZP EP-listáját három nő - Göncz Kinga külügyminiszter, valamint Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő - vezeti.

Forrás: MTI
Két éve így örültek a megválasztott pártvezetők

Maratoni szombat, villantós vasárnap

Az érdemi kérdések már a kétnapos kongresszus első napján eldőlnek: a várhatóan késő éjszakáig tartó zárt ülésen lezajlik a teljes tisztújítás, így vasárnapra már csak a megválasztott pártelnök beszéde, valamint az új tisztségviselők felvonultatása marad. A részletesebb napirend, az MSZP sajtóirodájának tájékoztatása szerint a következő: szombat reggel a kongresszus az ügyrend megszavazásával kezdődik. Az ügyrendről zárt ajtók mögött szavaznak, majd nyitott ülésen meghallgatják a párt vezetőinek beszámolóit - ekkor szólal fel Gyurcsány Ferenc párelnök-miniszterelnök, értékelve a megválasztása óta eltelt két évet.

A déli óráktól várhatóan ismét zártan folytatódik az ülés, a kongresszus résztvevőinek szombat délután kell dönteniük az elfogadott ügyrend alapján felmerülő összes kérdésében. A párt sajtóirodája szerint az ülés késő éjszakába nyúlhat, attól függően, hogy az új tisztségviselőkre leadott voksokat mennyire gyorsan összesítik a szavazatszámlálók.

Vasárnap, a kongresszus második napján a program jóval rövidebb: a tíz órakor kezdődő nyílt ülésen beszédet mond a megválasztott pártelnök, és bemutatják az új elnökség tagjait, illetve az EP-lista jelöltjeit. A napirend végén a párt - a szokásokhoz híven - elfogadja az iránymutatásul szolgáló politikai téziseit.