Vágólapra másolva!
A Fidesz kezdeményezni fogja az országgyűlés feloszlatását - közölte a párt, miután Gyurcsány Ferenc kormányfő felajánlotta lemondását szombaton. A Fidesz azt szeretné, ha előre hozott választás lenne július 7-én, az európai parlamenti választással egyidőben. Az SZDSZ helyeselte Gyurcsány döntését és tárgyalna a folytatásról, akárcsak az MDF, amely a későbbi egyeztetésekért cserébe felajánlotta a Fidesznek: támogatni fogja a parlament feloszlatását célzó javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Fidesz nem kezd tárgyalásba semmilyen új kormány alakításáról, hanem hétfőn kezdeményezi az országgyűlés feloszlatását - olvasható a párt szombati közleményében, melyet azután adtak ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette: két hét múlva lemond a kormányfői posztról. "A rendszerváltás óta legnagyobb megszorítás előkészítése folyik. Az MSZP az emberek szemében már régóta bukott párt. Egy bukott párt ne alakítson kormányt Magyarországon! Az MSZP-kormány az ország szégyene, az előre hozott választás az ország érdeke" - fogalmazott közleményében a Fidesz.

Navracsics Tibor frakcióvezető szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: ha hétfőn sikerül házszabálytól eltéréssel tárgyalni az országgyűlés feloszlatásáról szóló javaslatukat, akkor július 7-én az európai parlamenti választással egyidőben tarthatják az országgyűlési választásokat. Szerinte a legegyszerűbb megoldás "lerövidíteni az agóniát", és "tiszta lapot kell nyitni", hogy "ne radikalizálódjon tovább a helyzet, és ne súlyosbodjon tovább a válság".

A Fidesz az idén már kétszer kezdeményezte a parlament feloszlatását, de mindig elbukott a javaslat. Navracsics azt mondta, ezúttal bíznak benne, hogy a képviselők majd a lelkiismeretükre hallgatnak. Az [origo] kérdését, hogy Orbán Viktoron kívül van-e bárki, akit a Fidesz támogatna miniszterelnöknek, Navracsics azzal hárította el: nem arról van szó, hogy a Fidesz kit támogat, hanem hogy a választópolgárok kit támogatnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője erre reagálva azt mondta az MTI-nek, meglepő a Fidesz álláspontja, mivel a legnagyobb ellenzéki párt 2006 óta azt mondja, hogy az ország érdekében bárkivel hajlandó összefogni, csak Gyurcsány Ferenccel nem. Nyakó szerint a Fidesz meghazudtolta eddigi álláspontját, és most azt mondja, sem személyről, sem ügyről senkivel nem kíván konzultálni.

MDF: az ellenzéknek kell új kormányfőt találni

Az MDF támogatni fogja a parlament feloszlatását célzó kezdeményezését a Fidesznek - írta közleményben Dávid Ibolya, az MDF elnöke. "Cserébe azt kérjük, vegye komolyan az MDF azon javaslatát, hogy a parlamenti többséget élvező ellenzéki pártok közösen találják meg az ország miniszterelnökét, válságkezelő programját" - áll a közleményben.

Dávid Ibolya a kormányfő bejelentésére korábban úgy reagált: "Most az ellenzéki többség kezében van az ország sorsa: a három ellenzéki párt közös megegyezésén múlik, hogy egy valóban alkalmas, válságkezelő miniszterelnök kerüljön Gyurcsány Ferenc helyére".

A párt közleménye szerint bebizonyosodott, hogy a "kisebbségi kormányt vezető miniszterelnök valóban eszköztelen a válság kezelésében és az ország vezetésében". Ezért a hétfőre - a "miniszterelnök beszédének meghallgatását követően" - a párt egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat, hogy mielőbb közös megegyezés születhessen "a többség által közösen jelölt, a parlamenti többség bizalmát élvező miniszterelnök személyéről".

Az SZDSZ helyesli Gyurcsány döntését

Az SZDSZ helyesnek tartja a miniszterelnök döntését, hogy egy új kormányfő személyéről, új kormányprogramról és új kormányról kezdődjenek tárgyalások - mondta szombaton az SZDSZ országos tanácsának ülése után Fodor Gábor pártelnök.

Fodor szerint Gyurcsány javaslatai nem mutatnak kiutat a válságból, amely társadalmi és gazdasági válság egyaránt. Ezért olyan személyt keresnek, aki mind a két válságot meg tudja oldani. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy több miniszterelnök-jelöltjük is van, de nem akart neveket mondani. Fodor közölte: az SZDSZ csak a reformpolitika mellé tud odaállni.

Arra a kérdésre, hogy Bokros Lajos jelöltségét támogatnák-e, annyit mondott, hogy a volt pénzügyminisztert tiszteletreméltó közgazdásznak tartja, akivel jó viszonyban vannak, de az MSZP-vel fognak tárgyalni az ügyben.

Az MTI-nek Fodor azt mondta: a kongresszus előtt Gyurcsány Ferenc telefonon megkereste. Közölte, hogy a miniszterelnök nem kért tőle támogatást az MSZP esetleges jelöltjéhez vagy egy újabb koalíciókötéshez, csak a szándékairól tájékoztatta. "Én ezt a szándékot helyeseltem" - mondta Fodor Gábor.