Kiszivárgott az MSZP stratégia-tervezete

Vágólapra másolva!
Még a szombati MSZP-kongresszus kezdete előtt kiszivárgott az a hatoldalas dokumentum, amelyet a tervek szerint elfogad majd a párt legfődd döntéshozó szerve. A stratégia-tervezet, melyet a Népszabadság szerzett meg, a következő kongresszusig tartó politikai feladatokról szól.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott szombat délelőtt az a belső használatra szánt MSZP-dokumentum, amely a következő pártkongresszusig fogalmazza meg a politikai célokat. A Népszabadság által megszerzett hatoldalas anyagról is szavaz majd a párt hétvégi tisztújító kongresszusa, amely szombaton tíz órakor kezdődik.

A hatoldalas anyag - melyet a Szekeres Imre elnök-helyettes által vezetett dokumentum-szerkesztő bizottság készített elő - jelentős része önfényezés, a többi válságkezelés - írja a Népszabadság internetes kiadása.

A szöveg szerint a párt azt javasolja a kormánynak, hogy "olyan társadalmi-gazdasági megállapodások szülessenek, amelyek tartalmazzák az euró bevezetésének menetrendjét, a foglalkoztatás növelésének módozatait és az ország fenntartható fejlődési pályára állításának gazdasági- és társadalompolitikai eszközeit". Szükség van szakértői a kormányzásra, arra, hogy Magyarországon legyen kisebb, 199 fős parlament és feleannyi önkormányzati képviselő, és szerepel a célok között az euró mielőbbi bevezetése - fogalmazza meg a célokat a tervezet.

"A szerkezeti átalakítások három legfontosabb területe: az adórendszer, a szociális ellátások rendszere és a foglalkoztatás-politika. Olyan adó-átalakítás szükséges, amely a dolgozó embereket jutalmazza. A szociális ellátások rendszerét úgy kell átalakítani, hogy ne büntesse a rászorulókat, segítsen nekik abban, hogy munkát kapjanak és a maguk erejéből éljenek. A nyugdíjasok biztonsága kiemelt társadalmi érdek, a nyugdíjak hosszabb távú értékőrzése és a rendszer fenntarthatósága érdekében a nyugdíjreform újabb lépéseit kell megtennünk" - szögezi le a dokumentum.

"A Magyar Szocialista Pártnak megújított politikájával vissza kell szereznie támogatóit, elismerést kell kivívnia a magyar társadalomban. A szakértői kormányzás eredményeként jelenlegi politikai támogatottságát bővítenie kell az Európai Parlamenti, az országgyűlési és az önkormányzati választásokon" - olvasható az anyagban.

Az elmúlt éveket is értékeli a stratégia-tervezet, többnyire pozitívan. "Következésképpen kiálltunk az ország haladása, a szükséges változások mellett, vállalva az ezzel járó felelőtlen populista kritikát és a népszerűségvesztést. Megkezdtük a nagy ellátórendszerek átalakítását, belső igazságtalanságainak felszámolását." Némi önkritikát is megfogalmaz azonban a tervezet, mely szerint "részben az ellenzék nagyobb részének felelőtlen politizálása, részben a kényszer-takarékosság és a reformok időbeli egybeesése, részben a saját hibáink miatt nem sikerült a progresszív politikához kellő társadalmi támogatást szerezni".