Külső embert szeretne kormányfőnek Fodor

Vágólapra másolva!
Szélesebb társadalmi és politikai háttérrel rendelkező, nyitott nemzeti kormányt akar Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - mondta az MSZP vasárnapi elnökségi ülése után. A párt vezetése latolgatta, ki lehetne Gyurcsány utódja, neveket azonban nem árult el a kormányfő. Fodor Gábor SZDSZ-elnök szerint nem gondolkodnak koalícióban de egy hiteles, kívülről jött szakembert tudnának támogatni. A Fidesz nem kíván tárgyalni az új miniszterelnök személyéről.
Vágólapra másolva!

"Én világossá tettem azt a miniszterelnök úr számára, hogy az SZDSZ nem gondolkodik koalícióban" - mondta vasárnap este az MTV A szólás szabadsága című műsorában Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, aki korábban rövid, informális megbeszélést tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Fodor szerint a szabad demokraták támogatnának egy "hiteles és bizalmat ébresztő miniszterelnök-jelöltet", de nem akarnak bársonyszékeket.

Az SZDSZ-nek vannak elképzelései a lehetséges új miniszterelnökről, de Fodor szerint az MSZP-nek kell először előállnia a javaslatával. Az SZDSZ elnöke azt mondta: "olyan politikusban gondolkodunk, olyan miniszterelnök-jelöltben, aki nem a belső pártberkekből jön, hanem egy kívülről jövő személy. Én ezt nagyon fontosnak tartom az ország szempontjából. Itt hitelességet és bizalmat kell szerezni."

Három hét múlva

A tervek szerint április 6-án nyújtja be az MSZP a kormányfő eltávolítását szolgáló konstruktív bizalmatlansági indítványt - jelentette be Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatóján. Az indítványról három hét múlva, április 14-én szavazhatna a parlament.

Gyurcsány szombaton, az MSZP tisztújító kongresszusán jelentette be, hogy két hét múlva lemond posztjáról. Nevek az elnökségi ülésen hangzottak el, mondta Gyurcsány Ferenc, de nem mondott egyet sem arra hivatkozva, hogy még csak most kezdődnek a tárgyalások.

A miniszterelnök közölte, nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, aminek célja, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek csökkentik a recesszió hatásait, és mérséklik a szociális és foglalkoztatási feszültségeket. Ehhez azonban a mainál szélesebb társadalmi, szakmai és politikai háttér szükséges, ezért kezdeményeznek tárgyalást az SZDSZ-szel, az MDF-fel és Fidesz-KDNP-vel. Az intézkedések végrehajtásához stabil kormánytöbbség kell, mert a február 16-án bemutatott kormányzati intézkedéseknél többet kell tenni, és más területeken is lépni kell - mondta.

Gyurcsány az új kormányról

Gyurcsány szerint, mivel az új kormányt konstruktív bizalmatlansági indítvány útján állítják fel, a jelenlegi kabinet a szavazás napjáig teljes hatáskörrel rendelkezik, sőt, az illetékes miniszterek felgyorsítják bizonyos javaslatok előkészítését amelyekről már az új kormánynak kell döntenie. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha nem sikerül megállapodni, azt mondta, biztos benne, hogy meg fognak állapodni.

Gyurcsány az MTI-nek is úgy nyilatkozott vasárnap, biztos benne, hogy találnak megfelelő személyt a posztjára. "A döntés végleges, hogy új kormányt alakítunk, új kormányfővel. Egészen biztos vagyok abban, hogy meg tudunk állapodni a parlament többségével az új kormányfő személyéről" - mondta Gyurcsány, aki szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy ő maradjon a miniszterelnök.

Szili szerint reális a menetrend

Szili Katalin házelnök szerint szerint reális forgatókönyv, hogy az április 6-án beterjesztett konstruktív bizalmatlansági indítványról 14-én szavazzon az Országgyűlés. Szili emlékeztetett arra, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde kezdeményezhet, amelyet az Országgyűlésnek 3 napon túl, de 8 napon belül tárgyalnia kell.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat, amelyhez nem kell bizottsági előkészítés, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum 10 órás - monsta a házelnök. Szili szerint az indítvány nem befolyásolja a parlament munkáját, hiszen konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.

Nem tárgyal a Fidesz

A Fidesz semmiféle tárgyalásba nem bocsátkozik egy új kormányról, hanem hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatát - mondta a Fidesz szóvivője vasárnap Budapesten, azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc közölte: nyitott, nemzeti kormányt szeretnének a szocialisták. "Magyarország bajai (...) jóval súlyosabbak annál, minthogy azokat háttér mutyikkal, pártok közötti zárt ajtós egyeztetéseken fel lehetne oldani" - közölte Szijjártó Péter sajtótájékoztatón, majd hozzátette. A szóvivő szerint "egyetlen egy alkotmányos, demokratikus és elfogadható megoldása van a jelenlegi helyzetnek", ezért hétfőn a parlamentek lehetősége lesz, hogy feloszlassa önmagát.

Ha hétfőn az Országgyűlés elutasítja feloszlatására vonatkozó javaslatot, akkor Szijjártó szerint új helyzet lesz, akkor kell majd a megoldáson gondolkodni.