Bepanaszoltak március 15-én intézkedő rendőröket

Vágólapra másolva!
A március 15-i ünnepségeken igazoltatott vagy épp a fogdára került tüntetők harminc panaszt küldtek be a Független Rendőrségi Panasztestülethez. Szabó Máté ombudsman szerint bocsánatot kéne kérni a rendőröknek azoktól, akiket bekiabálás miatt igazoltattak és vontak eljárás alá március 15-én. A rendőrségi vezetők kis hibák beismerése mellett elégedettek a rendőrök március 15-i munkájával.
Vágólapra másolva!

Harminc panasz érkezett eddig a Független Rendészeti Panasztestülethez a március 15-i rendőri intézkedésekkel miatt - mondta az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén Kaltenbach Jenő, a panasztestület elnöke. A panaszosok az igazoltatást, a fogva tartás körülményeit, a kényszerintézkedést és az adatrögzítést kifogásolták - mondta.

A bizottsági ülésen - amelynek fő témája a március 15-i rendőri fellépés volt - Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arról beszélt, hogy polgári engedetlenségnek tartja a bekiabálást. Szerinte a rendőröknek bocsánatot kellene kérni azoktól, akiket emiatt vontak eljárás alá.

Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára, Bencze József országos rendőrfőkapitány, valamint Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya ugyanakkor kiálltak a rendőrség mellett. Szerintük a rendőrök kisebb hibáktól eltekintve jól végezték a munkájukat, és megakadályozták, hogy a korábbi nemzeti ünnepekhez hasonlóan rendbontások történjenek.

Március 18-án egy Tóth Gábor által elrendelt vizsgálat már megállapította, hogy a rendőrök hibáztak 15-én. Bár indokolt, szakszerű és törvényes volt H. Zsolt Géza és R. Tamás előállítása a Kossuth téren aznap reggel, de a rendőrségi fogdán hibákat követtek el - közölte ekkor honlapján a rendőrség. Közleményük szerint a két férfi szabálysértést követett el, amikor azt kiabálták, "Gyurcsány, takarodj!". Ezzel ugyanis megsértették az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogát.

Külön vizsgálat tárgya volt, hogy a fogdán meztelenre vetkőztették a két férfit, hogy megvizsgálják, nincs-e náluk veszélyes eszköz. Mint a Helsinki Bizottság kiderítette, az ezt előíró belügyminisztériumi rendeletet már megsemmisítette az Alkotmánybíróság, így a vetkőztetés is jogtalan volt. A két tüntető ellen végül nem is indult eljárás.

Összesen 35 embert állítottak elő a rendőrök a vasárnapi tüntetéseken. A Március 15. téren őrizetbe vett Budaházy Györggyel szemben hatóság eljárásának megzavarása kísérlete, a Szent István-bazilika előtt őrizetbe vett Toroczkai Lászlóval szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak előkészülete miatt tettek feljelentést - közölte a BRFK még vasárnap este. A budapesti kormányellenes tüntetések két vezéralakját azóta szabadon engedte a rendőrség. A BRFK szerint tömegoszlató eszközöket, tömegoszlatást nem alkalmaztak, csupán a Március 15. téren használtak egy alkalommal paprikasprayt.