Két lépcsőben tárgyal az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Előbb a kormányfőjelölt személyéről kell megegyezni, csak ezután lehet szó a programokról és a kormány tagjairól - mondták a tárgyalások menetéről egybehangzóan az [origo]-nak MSZP-s és SZDSZ-es politikusok. A két párt kedd délután is folytatja a tárgyalásokat, amelyen már hangzottak el olyan személyek nevei, akik mindkét oldal számára elfogadhatók lennének.
Vágólapra másolva!

Kedden délután kevéssel fél öt után újra tárgyalóasztalhoz ült a Parlamentben az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja. A szocialistákat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök képviseli, az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető és Horn Gábor ügyvivő vesz részt a megbeszélésen. A Parlamentben tartott zártkörű megbeszélés egy órán át tartott. Az MTI megpróbált kérdéseket feltenni a távozó Lendvainak és Simonnak, de ők nem kívántak nyilatkozni.

Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalások nem terjednek ki az új kormány programjának részleteire - mondta korábban, a párt országos elnökségének ülése után Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke. Szerinte az MSZP a saját programját szeretné elkészíteni, amelyet a frakció el tud fogadni, és amelyhez parlamenti többséget lehet társítani. Ez egészen biztosan kompromisszumos program lesz, de egy új kormány új programja - tette hozzá. A miniszterelnök személye befolyásolja a program tartalmát is - mondta Mesterházy. Ezt a jogosítványt nem lehet tőle elvitatni, hiszen ha elvállal egy ilyen nehéz feladatot, akkor biztosítani kell az ő véleményének érvényesülését is.

Először egy miniszterelnök-jelölt személyéről kell megállapodnia a két pártnak, csak azután kezdődhetmnek el a tárgyalások az új kormány összetételéről és programjáról - mondta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő SZDSZ-es politikus. Ezek a tárgyalások azonban már legalább háromoldalúak lesznek, hiszen a kormányfő-jelöltnek kell előállnia saját elképzeléseivel, mondta forrásunk, aki megerősítette, hogy a szocialisták már ajánlottak neveket, amelyek közül néhány a szabad demokratáknak is elfogadható volt.

Megnyugtató jelöltet akar az SZDSZ

Nagyon fontos az új miniszterelnök megtalálása, mert az országnak arra van szüksége, hogy az újonnan megjelölt kormányfő már személyében is megnyugtatóan hasson a piacokra - mondta az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtti felszólalásában Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Gusztos szerint a potenciális miniszterelnököt "lehetőség szerint" csütörtökig meg kellene találni.

Ha ez sikerül, az SZDSZ kész helyreállítani azt a többséget, amely az érdemi válságkezelést lehetővé teszi - ígérte a szabad demokrata képviselő - ha viszont nem sikerül, akkor az egyetlen tisztességes megoldás csak a parlament feloszlatása lehet - mondta Gusztos. Hétfőn Fodor Gábor SZDSZ-elnök is azt mondta: azt szeretnék, ha csütörtökig megnevezhetnék a jelöltöt, ha azonban ez nem sikerül, akkor előrehozott választásokra van szükség. "Szeretnénk lerövidíteni a kéthetes határidőt, szeretnénk a személyi kérdésben hamarabb dűlőre jutni" - mondta Fodor.

A csütörtöki határidő azért lehet fontos, mert a törvény szerint ez a nap az utolsó, amikor Sólyom László köztársasági elnök még kiírhatná az előre hozott választásokat az európai parlamenti választásokkal azonos időpontra, június 7-re. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy aznap rendkívüli ülést tartson az Országgyűlés, amelyen feloszlatná önmagát.

Dávid: az MDF nem megy a kormányba

Az MDF nem gondolkodik azon, hogy koalíciót kössön a szocialista párttal és erre nem kapott felkérést Gyurcsány Ferenctől sem - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden a parlamentben, miután megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel. Dávid szerint az MDF mindig is "ellentétes pozícióban" volt, mint a szocialista párt, és ezen a pozíción a Magyar Demokrata Fórum nem is kíván változtatni, nem kívánnak például minisztert adni az új kormányba. A konstruktív bizalmatlansági indítványra az MDF nem fog nemet mondani, mert fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon - mondta Dávid.