Vágólapra másolva!
Egy Fülöp-szigeteki lap Gyurcsány Ferenc lemondási szándékát, követendő példaként állítja országa vezetésének. Szerintük nyíltan, őszintén vállalta népszerűségvesztésének következményeit, és ezt tanácsolják az ázsiai ország vezetésének is.
Vágólapra másolva!

"Egy sokat kritizált nemzeti vezető ritka őszinte pillanata" - számol be a Fülöp-szigeteki Philippine Daily Inquirer című ellenzéki lap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton bejelentett lemondási szándékáról. A napi 2,7 millió olvasót maga mögött tudó napilap a gazdasági válság és a kormányfő hitelének meggyengülése számlájára írja Gyurcsány bejelentését. Az Inquirer is megemlíti, hogy Gyurcsány a rendszerváltás óta az első újraválasztott miniszterelnök, akinek viszont "a hírnevét súlyosan megtépázta" a 2006 szeptemberében nyilvánosságra került őszödi beszéd.

A Fülöp-szigeteki újság a magyar miniszterelnök példáját ajánlja a közel 100 milliós Fülöp-szigetek vezetésének. Dicsérik Gyurcsányt, mondván, hogy szemben a 2001 óta kormányzó Gloria Macapagal-Arroyo elnökkel, képes volt lemondani a hatalomról. "Nem a mi politikai hagyományunk, hogy hallgatunk a közvélemény-kutatásokra" - jegyzi meg a cikkíró, hozzátéve, hogy "a magyar miniszterelnök felelősséget vállalt azokért a hibákért, amelyeket elkövetett" a gazdasági válság kezelésében és a reformok elmulasztásában.

A lap is emlékeztet arra, hogy a korábban a térség legdinamikusabban fejlődő államát, Magyarországot különösen súlyosan érinti a gazdasági válság. Hozzáteszik, hogy közben Gyurcsány népszerűsége 18 százalékra süllyedt, ahogy Macapagal-Arroyo kormányáé is. A magyar kormányfő legalább elnézést kért egyszer a választóktól, amiért korábban hazudott a 2006-os választási kampány során - írja a szerző, aki azzal zárja a cikkét: "Hallottuk mi valaha egy jelentősebb filippínó politikustól is a mea culpa, a bocsánatkérés e formáját? Egyáltalán lemondott valamelyikük?"