Megrótták a bilinccsel alázó siófoki rendőröket

Vágólapra másolva!
Megrótták másodfokon azt a két siófoki rendőrt, akik egy 16 éves fiút hozzábilincseltek egy kézikocsihoz, majd a bűnjelnek minősülő kocsit behúzatták vele a rendőrkapitányságra. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak fellebbeztek. Első fokon mindkét rendőrt felmentették.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Ítélőtábla megrovásban részesítette azt a két siófoki rendőrt, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítottak meg egy 2007. októberi eset miatt. A rendőröket az a rablással gyanúsított 16 éves fiú jelentette fel, akit hozzábilincseltek egy kézikocsi rúdjához, majd így kísérték be a kapitányságra a város egyik legforgalmasabb utcáján.

A vád szerint megalázták a fiatalkorút a rendőrök, ők viszont azt mondták még az elsőfokú tárgyaláson: nem volt más megoldás arra, hogy bekísérjék a gyanúsítottat és bevigyék a bizonyítékként lefoglalt kézikocsit is. A Somogy Megyei Bíróság tavaly októberi elsőfokú ítéletében felmentette a két siófoki rendőrt.

A bíróság akkori indoklása szerint a rendőrök eljárása erkölcsileg kifogásolható, de nem követtek el bűncselekményt, a szolgálati szabályzat lehetővé teszi a "tárgyhoz bilincselést", ha a gyanúsított szökésétől kell tartani vagy az intézkedés más módon nem fejezhető be. Az ítélet ellen akkor az ügyész fellebbezett.

A keddi, másodfokú ítélet sem jogerős, mert ezúttal a vádlottak fellebbeztek.