Time: Sajnálhatják ellenfelei Gyurcsány távozását

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásának csak egy nyertese lehet: saját maga - állítja az amerikai Time magazin. A lap szerint az új kormányra hárul a gazdaság rendbetételének fájdalmas feladata, de könnyen lehet, hogy az új kabinet megfutamodik ettől.
Vágólapra másolva!

"Magyarország a gazdasági válság következő Izlandja? - kérdezi keddi cikkében az amerikai Time magazin. A lap szerint nem véletlen, hogy több ezren ültek fel annak a pletykának az elmúlt hetekben Magyarországon, hogy olyan rossz a gazdasági helyzet, hogy a kormány be akarja fagyasztani a bankszámlákat. A lap áttekinti a Gyurcsány Ferenc lemondásának felajánlásához vezető magyar gazdasági helyzetet, kezdve a már a gazdasági válság előtt is hatalmas költségvetési deficittel, folytatva a forint mélyrepülésével, az IMF-, és világbanki hitelekkel.

A Time végigtekint a Gyurcsány-kormány 2006 tavaszi megválasztása utáni történetén is, az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után kirobbant zavargásoktól, a népszerűtlen reformintézkedésekig, és a távozás bejelentése előtt nem sokkal elindított újabb reformcsomagig, amelyet gyengének, kevésnek és túl későn jöttnek minősít az amerikai lapnak Szabados Krisztián, a Political Capital elemzője.

Most egy új kormánynak kell megpróbálnia rendbe hozni a gazdaságot - írja a lap. Gyurcsány lehetséges utódai közül Surányi György volt jegybankelnököt és Glatz Ferenc akadémikust említi, de hozzáteszi, hogy nem kizárt az előrehozott választás sem, amelyet az ellenzéki Fidesz szorgalmaz, és amelyet nagyon valószínű, hogy meg is nyer. A magyar elemzőre hivatkozva ugyanakkor azt írja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt talán szívesebben vár a választással jövő tavaszig, mivel félnek a rájuk váró feladattól.

A lap szerint a Fidesz eddig nem sokat árult el arról, milyen reformokat vezetne be, és sok híve így azt hiszi, fájdalmas reformok és megszorítások nélkül is rendbe tudja tenni a gazdaságot. "A nagy kérdés, hogy a közvélemény felkészült-e egy új, hiteles miniszterelnök által véghezvitt reformokra, vagy egy olyan miniszterelnökre, aki még minidig azt hiszi, hogy fájdalommentesen tudja kezelni a válságot?" - idézte az elemzőt a lap.

Ha van is nyertese a jelenlegi helyzetnek, az Gyurcsány lehet, akinek sikerült megmaradnia az MSZP-elnökének. "Lehet, hogy jelenleg ő a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon, de az is lehet, hogy ellenfelei sajnálják távozását" - írja a Time magazin.