Rabhalál miatt mentettek fel a kaposvári börtön parancsnokát

Vágólapra másolva!
Csütörtökön felmentette beosztásából a kaposvári börtön parancsnokát a BVOP parancsnoka. A felmentés előtt, még szerdán a kaposvári tévé nyilvánosságra hozott egy olyan hangfelvételt, amely arra utal, hogy egy börtönben meghalt rabot a börtönőrök verték meg.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki hatállyal felmentette vezetői beosztásából Berta Sándort, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-nek azt mondta: Kökényesi azután döntött így, hogy a sajtóban újabb információk jelentek meg a kaposvári börtönben meghalt rabról. A BVOP szerint ezek felvetik a büntetésvégrehajtási dolgozók esetleges felelősségét.

Az MTI azt követően kereste meg a BVOP-t, hogy a Kaposvári Katonai Ügyészség közölte: vizsgálják azt a hangfelvételt, amelyet a kaposvári városi televízió juttatott el hozzájuk. A csatorna szerint a felvétel bizonyítja, börtönőrök verték meg a kaposvári börtönben azt az 56 éves rabot, aki később belehalt sérüléseibe. A kaposvári városi televízió szerdán este tette fel internetes portáljára, a kapos.hu oldalra a birtokukba került felvétel vágatlan változatát.

A február 13-án tisztázatlan körülmények között meghalt, Karádon élő német-magyar kettős állampolgár azért került előzetes letartóztatásba, mert muzeális és átalakított fegyvereket találtak a lakásán. A börtön parancsnoka az eset után azt mondta: bizonyítéka van arról, hogy a rab már sérülten érkezett hozzájuk. Kórházba vitték, ám onnan visszaszállították a börtönbe, majd két nappal később, amikor rosszabbul lett, ismét kórházba vitték. A felmentett parancsnok csütörtökön az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.

A Kaposvári Katonai Ügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. Az ügyészség szerint az ügyben eddig nem hallgattak ki gyanúsítottat.