Új neveket vár péntekre az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Újabb jelöltet vár az MSZP-től a pénteken reggel folytatódó tárgyalásokra az SZDSZ, miután Surányi György visszautasította a miniszterelnöki felkérést. Fodor Gábor pártelnök szerint betartották a korábban maguknak megszabott határidőt, az már egy más kérdés, hogy a kompromisszumos jelölt nem vállata.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel ismét tárgyalóasztalhoz ül az SZDSZ és az MSZP, addigra a szabad demokraták új kormányfőjelölt megnevezését várják a szocialistáktól - mondta csütörtök délután Fodor Gábor SZDSZ-elnök, aki szerint pártja sajnálattal vette tudomásul, hogy Surányi György volt jegybankelnök nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, de mennek tovább, és igyekeznek megtalálni a megfelelő kormányfőt.

A korábban az SZDSZ által megszabott csütörtöki határidővel kapcsolatban Fodor azt mondta: betartották a határidőt, hiszen szerdára találtak mindkét fél számára elfogadható jelöltet. "Az egy más kérdés, hogy ő különböző okokból nem vállalta" - fogalmazott Fodor, aki szerint addig fognak tárgyalni, amíg egy cseppnyi esélyt látnak, hogy létrejöhet egy cselekvőképes kormány.

Egy lehetséges jelölt neve már csütörtökön kiszivárgott: egy szocialista elnökségi tag az [origo]-nak megerősítette az MTI információját, miszerint Patai Mihályt, a tőzsde elnökét jelölik kormányfőnek Surányi helyett. Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője az [origo]-nak azt mondta, nem kívánják kommentálni Patai jelölését, amíg az MSZP hivatalosan nem közli, hogy valóban a tőzsdeelnök a kormányfőjelöltjük. Később kiderült, hogy Patai nem lesz jelölt, amiről egy levélben tájékoztatta kollégáit.

Korábban az MSZP és az SZDSZ a parlamentben egyeztetett arról, mi legyen a következő lépés, miután Surányi György visszautasította a felkérést. Az SZDSZ ügyvivői testülete ezután délután fél háromkor ült össze, hogy megvitassa a helyzetet. Fodorral röviddel ez előtt közölte Surányi, hogy visszautasítja a kormányfői posztot - mondta az [origo]-nak Szent-Iványi István, az SZDSZ országos tanácsának elnöke. A politikus úgy tudja, Surányi vívódott, hogy elfogadja-e a felkérést, de végül közölte az SZDSZ-szel is, hogy nem vállalja.

Horn Gábor ügyvivő azt mondta az [origo]-nak, hogy az egyeztetések folytatódnak a miniszterelnök-jelölt személyéről Surányi bejelentése után is. "Személy szerint sajnálom, hogy nem vállalta" a kormányfőséget Surányi - mondta Horn. Szerinte "a magyar politikai elit felelőssége", hogy ilyen gazdasági helyzetben még mindig nem sikerült utódot találni Gyurcsány Ferenc helyére.

Az MSZP elnöksége csütörtökön hat órakor, majd pénteken szintén összeül, és az [origo] információi szerint pénteken a frakciót is összehívják, hogy egy új jelöltlistáról egyeztessenek.