Vágólapra másolva!
Bár csütörtökön felmerült, hogy Patai Mihály tőzsdeelnök lehet az új jelölt a miniszterelnöki posztra, a bankár délután jelezte, hogy "a hír nem igaz", és kollégáival közölte azt is, hogy nem akar távozni munkahelyéről. Az MSZP és az SZDSZ pénteken folytatja a tárgyalásokat az új kormányfőről, miután eddigi közös jelöltjük, Surányi György kijelentette, hogy nem vállalja a felkérést.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután olyan információ szivárgott ki, amely szerint Patai Mihály tőzsdeelnök lehet az új jelölt a miniszterelnöki posztra Surányi György korábbi MNB-vezér visszalépése után, de néhány órával később kiderült, hogy találgatásról van szó. A kormánypárti források is egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a jelölésről.

Először az MTI számolt be a jelölésről, és az [origo]-nak egy névtelenséget kérő elnökségi tag is megerősítette, hogy - Glatz Ferenc és Vértes András mellett - Patai lehet a harmadik jelölt. Az elnökség egy másik tagja viszont azt állította, hogy még szóba sem került Patai neve, nem hogy döntés született volna róla. Szerinte a harmadik névről csak pénteken reggel egyeztet az elnökség, majd utána a frakció.

Az éppen külföldi útra induló Patai a blackberryjéről írt a céges intranetre egy üzenetet, amelyben közölte, hogy köszöni az érdeklődést, de a hír nem igaz - mondta az [origo]-nak Sipos József, az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója, aki szerint Patai viccesen hozzátette azt is, "sajnálom, de nem szabadultok meg tőlem". Ez nyilvánvaló utalás arra, hogy nem távozik a cégtől, tehát nem akar miniszterelnök lenni. Patai Mihály 2008 decemberében került a tőzsde élére, és 2006 óta az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. Róla további részleteket itt olvashat róla.

A Patait esélyes jelöltnek nevező elnökségi tag szerint Surányihoz hasonló karaktert kerestek. "Most három jelöltről várjuk az SZDSZ véleményét, mert eddig csak Surányira reagáltak, a másik kettő jelöltre nem" - mondta a vezető szocialista politikus.

Surányi visszalépett

Végtelenül megtisztelőnek és - a felelősséggel tisztában lévén - egyben súlyosan nyomasztónak tartja, hogy a neve egyáltalán szóba került miniszterelnökként - idézte a Népszabadság internetes kiadása Surányi Györgyöt, aki a lap szerint hozzátette, mivel nem alakult ki megfelelő támogatás mögötte, ezért ő nem is tekinthető jelöltnek. A lap azt írta, hogy csütörtök reggel nyilatkozott nekik Surányi.

Az MNB egykori elnöke szerdán egy telefonon adott rádiónyilatkozatban már kijelentette, hogy megtisztelő ugyan a felkérés a miniszterelnökségre, de szerinte egy válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok támogatását. Mivel a Fidesz már kedden jelezte, hogy egy Surányi vezette kormányt sem hajlandó támogatni, így ez bizonytalanná tette azt, hogy a jelenleg a CIB Bankot vezető közgazdász elfogadná-e a pozíciót.

Az MSZP kedden három jelöltet nevezett meg a miniszterelnöki posztra, amely azért üresedik meg, mert Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton bejelentette, hogy két héten belül távozik a kormány éléről. Surányi mellett Glatz Ferenc történészt és Vértes András közgazdászt javasolták még a szocialisták, az SZDSZ azonban jelezte, hogy egyedül Surányit tartják feltétlenül elfogadhatónak.

Új név előrehozott választás helyett

Az [origo]-nak egy a kormányfő közvetlen környezetéhez tartozó, névtelenséget kérő forrás már csütörtök délután azt mondta, hogy mindenképpen egy új, harmadik jelöltet fognak megnevezni, mégpedig olyat, akinek "több köze lesz a gazdasághoz, mint a történelemhez". Mint mondta, találnak alkalmas jelölttet, "nulla az esélye" az előre hozott választásnak. Kormányzati forrásunk szerint "hivatalosan nem tájékoztatta Surányi György a miniszterelnököt", így a lapokból értesültek a döntéséről. Tudomása szerint pénteken az MSZP elnöksége és a frakció is összeül.

A kisebbségben kormányzó MSZP-nek külső támogatásra van szüksége a kormányfőváltás lebonyolításához, és ha az SZDSZ-t nem sikerül megnyerni, akkor már csak az MDF-es képviselők jöhetnek szóba. A Fidesz és a vele szoros szövetségben lévő KDNP ugyanis jelezte, hogy nem támogatnak semmiféle új kormányt, ők előre hozott választást akarnak.

Gyurcsány arra hivatkozva jelentette be távozását, hogy személye akadállyá vált az országot sújtó gazdasági válság kezelésének. A szocialisták és a szabad demokraták szerint az előre hozott választás csak tovább késleltetné a szükséges intézkedéseket, a Fidesz szerint azonban csak egy stabil kormány képes kezelni a válságot. Szerdán Sólyom László köztársasági elnök is jelezte egy interjúban, hogy az előre hozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak.