Suchman szerint új elnököt kell választania az MSZP-nek

Vágólapra másolva!
Suchman Tamás kormánybiztos szerint az MSZP-nek új elnököt kell választania, Gyurcsány Ferencnek pedig ki kell vonulnia a politikai folyamatokból. Suchman szerint a kormányfő már nem alkalmas a politikai folyamatok irányítására, ezért kezdeményezni fogja egy új pártelnök megválasztását. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint méltatlan az országhoz, ami a miniszterelnök-jelölés ügyében történik.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-nek új elnököt kell választania, Gyurcsány Ferencnek pedig ki kell vonulnia a politikai folyamatokból - mondta az MTI-nek Suchman Tamás a kiemelt fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A szocialista politikus szerint elkerülhetetlen, hogy a miniszterelnök átadja a kormány vezetését a kancelláriaminiszternek, és ne vegyen részt az miniszterelnök-jelöltről szóló egyeztetéseken sem. Szerinte ezeken a nagy többséggel megválasztott elnökhelyettes tudna a helyére lépni.

A képviselő kutyakomédiának nevezte, ami az elmúlt napokban zajlik. Az az ámokfutás, ami jelöltállítás címén zajlik, óriási károkat okoz az embereknek, a baloldalnak és az országnak is - fogalmazott. Közölte: választókerületi elnökként, küldöttként vagy a választmány tagjaként hivatalosan is megteszi a kezdeményezését, hogy válasszon új elnököt a szocialista párt.

A politikus szerint Gyurcsány Ferenc is belátja, hogy amit a kongresszus elhatározott, az nem működik. Gyurcsány Ferencnek stratégiája nincs, a taktikából pedig nem kérünk - jelentette ki. A képviselő az ATV-nek pénteken azt mondta: Magyarország így tovább nem kormányozható, mert a kormányfő már nem alkalmas a politikai folyamatok irányítására.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint méltatlan az országhoz, ami a miniszterelnök-jelölés ügyében történik. Szili az MTI-nek péntek este azt mondta: meg kell akadályozni az ország sodródását, és azt, hogy a demokráciába és a demokratikus intézményekbe vetett hitüket elveszítsék az emberek. Szili közölte: vállalni kell a politikai felelősséget a válság és a helyzet megoldásában.

Az MSZP és SZDSZ eddig nem talált kölcsönösen elfogadható jelöltet Gyurcsány Ferenc kormányfő utódjául. Pénteken azzal fejeződött be a két párt tárgyalása, hogy az SZDSZ Bokrost Lajost ajánlotta a szocialisták figyelmébe. Az MSZP erre reagálva közölte: nem értik, de tudomásul veszik az SZDSZ javaslatát; a szocialista párt a következő napokban tesz javaslatot a további teendőkre.

Az új kormányfő keresése március 21-én kezdődött: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP tisztújító kongresszusán ekkor jelentette be, hogy új kormány alakítását javasolja új kormányfő vezetésével. A korábbi koalíciós partner, az SZDSZ másnap közölte: nem kíván koalíciót kötni az MSZP-vel, de egy megfelelő miniszterelnök, egy reformprogram mellé oda kíván állni.

Gyurcsány Ferenc kedden bejelentette, hogy Glatz Ferenc akadémikust, Surányi Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, illetve Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt elnökét tartják megfelelő jelöltnek. Az SZDSZ Surányival egyetértett, a szocialisták másik két jelöltjét viszont visszautasította. Surányi viszont csak azzal a feltétellel vállalta volna el a miniszterelnöki posztot, ha minden parlamenti párt támogatta volna. A Fidesztől azonban nem kapott ígéretet arra, hogy az új kabinetet nem bírálja majd a legnagyobb ellenzéki párt

Az MSZP vezetése ezt követően folyamatos tanácskozásba kezdett, hogy ki lehetne a szocialisták és a liberálisok számára egyaránt elfogadható jelölt. Csütörtökön Patai Mihály neve került nyilvánosságra lehetséges megoldásként, de a Budapesti Értéktőzsde elnöke alig néhány órával később tagadta, hogy jelölésének híre igaz lenne. Pénteken a szocialisták Takács Jánost, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatóját gondolták elfogadhatónak, de az SZDSZ gyorsan válaszolt: Bokros Lajost, a Horn-kormány egykori pénzügyminiszterét ajánlotta a szocialisták figyelmébe.