Bajnai programjára kíváncsi az MDF

Vágólapra másolva!
Programjának közzétételére kéri az MDF Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltet, Dávid Ibolya pártelnök szerint az országnak tudnia kell, hogyan képzeli el a válságból való kilábalást. Hétfőn több újság találgatta, hogy Bajnai mekkora kiadáscsökkentést tervez, a nagyságrendet legtöbben 500 milliárd forintra becsülik. Eddig annyit mondott nyilvánosan: fájni fog.
Vágólapra másolva!

Programjának ismertetésére kéri az MDF "a mára legesélyesebb jelöltet", Bajnai Gordont, miután azt a hétvégén már az MSZP-vel és az SZDSZ-szel megvitatta. Dávid Ibolya közleményében úgy fogalmaz: "az elmúlt hetek kutyakomédiába illő eseményei mellett láthattuk, hogy egyvalaki már készült a szerepére: Bajnai Gordon, aki március 29-én, vasárnap kész programmal állított be először az MSZP, majd az SZDSZ vezetőihez."

Ezért az MDF azt kéri, hogy a kormányfőjelölt elképzeléseit "az egész ország számára tegye egyértelművé, azaz ugyanazzal a tartalommal, mint vasárnap, álljon a nemzet elé és mondja el Magyarországnak, hogyan képzeli kimenteni a válságból". Arról is számoljon be, hogy kikkel kívánja megvalósítani lépéseit, kik azok a miniszterek, akik a programért garanciát vállalnak - olvasható az MDF közleményében, amelyben ugyanakkor azt is megismétlik, hogy továbbra is az előre hozott választásokban látják a jövőt.

Bajnai Gordon hétfő délelőtt egyelőre csak annyit mondott válságkezelő tervéről, hogy minden embert, családot érinteni fog, és "fájni fog". Lendvai Ildikónak, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének szavaiból viszont az derült ki, hogy hatszázmilliárd forintos kiadáscsökkentés szerepel a programban. A politikus ugyanis arra a kérdésre, meg tudja-e erősíteni, hogy a programban 600 milliárd forintos kiadáscsökkentés szerepel, azt válaszolta: a kormányfőjelöltnek kell elmondani a programját, "de ha tételesen kérdezi, akkor ez az elem szerepelt a tegnapi megbeszélésen, ennek tudatában történt a szavazás". Lendvai szerint Bajnai programjának részleteit ismerik, arról vasárnap két és fél órás beszélgetést folytattak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=65eUeS2Ef1SLD3Sc
Dávid Ibolya sajtótájékoztatója

A hétfői lapértesülések szerint nagyjából 500 milliárd forint körülire becsülik a Bajnai-program megszorításait másfél év alatt, de olyan számítás is van, amely szerint 1000 milliárdos kiadáscsökkentés is jöhet. A Népszava információja szerint Bajnai az MSZP-frakció vasárnap esti ülésén azt mondta: idén 150 milliárd forintos megtakarítási csomagra lesz szükség, amit jövőre 300-350 milliárd forintos további kiadáscsökkentésnek kell követnie, és a jövőre nyugdíjba vonulók számára már nem jár a 13. havi nyugdíj.

A Népszabadság is hasonló nagyságrendű, két év alatt 300-500 milliárd forintos kiadáscsökkentésről ír, amelynek részeként nemcsak a 13. havi nyugdíj és fizetés szűnne meg, de a gyes, illetve a gyed feltételei is szigorodnának. Vasárnap este az MSZP frakcióüléséről távozóban Horváth Csaba szocialista képviselő a Bajnai-program nagyságrendjére vonatkozó találgatásokra azt válaszolta, 300 és 500 milliárd forint között van, de pontos összeget nem akart mondani.

A Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök-jelölt spórolna a szociális és nyugdíjkiadásokon, eltörölné a távhő- és gázár-támogatásokat, megszüntetné a "szocpolt és félszocpolt", befagyasztaná a családi pótlékot, csökkentené a lakástámogatásokat és a gyed időtartamát.

A Világgazdaság felidézi, hogy Bajnai az elmúlt hetekben több fórumon is ismertette programjának elemeit. Egyebek között arról beszélt, hogy a magyar gazdaság "ördögi körben van, és ebből csak komoly áldozatok árán lehet kitörni", ilyen lehet például, hogy jövőre mintegy 800-1000 milliárd forintos államháztartási kiadáscsökkentést kellene végrehajtani. Az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatás terén mélyreható, szerkezeti kiigazítások megvalósításáról beszélt, és hogy az adóéket a jelenlegi 54-ről 47 százalékra kell csökkenteni.