Vágólapra másolva!
Minden embert érinteni fog és fájdalmas lesz - így harangozta be programját Bajnai Gordon, az MSZP és az SZDSZ közös kormányfőjelöltje hétfői sajtónyilatkozatában. Kijelentette: embert próbáló időszak következik, amelybe azonban késlekedés nélkül bele kell vágni. A párton kívüli Bajnai fontosnak nevezte, hogy személyében olyasvalaki kerülhet a kormány élére, akinek nincsenek politikai ambíciói, ezért csak az ország érdekeit nézi majd.
Vágólapra másolva!

"E program végrehajtása fájni fog" - jelentette ki hétfői parlamenti sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon kormányfőjelölt. Bajnai azután tett sajtónyilatkozatot, hogy Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök, az MSZP elnöke bejelentette: pártja támogatta Bajnai kormányfőjelöltségét.

Bajnai azt mondta: ismertette programját mind a szocialistákkal, mind az SZDSZ-szel, és a két párt képviselői programjának ismeretében szavazták meg jelöltségét, így biztosítva van a parlamenti többség programja végrehajtásához.

Bajnai szerint a gazdasági válság miatt nincs vesztegetni való idő, gyökeres változtatásokat kell végrehajtani az állam működtetésében, késlekedés nélkül, azonnal. A kormányfőjelölt szerint nehéz, embert próbáló időszak következik, kemény, de gyógyító hatású lépések megtételére van szükség. Nyíltságot, átláthatóságot ígért, és azt mondta, hogy programjának végrehajtása érinteni fog minden családot, minden embert, de meglesz az eredménye.

Méltatlannak, sokak számára megalázónak nevezte az elmúlt hét eseményeit, a kormányfőjelölt keresését kísérő politikai meddőséget. Azt mondta, azért vállalta el mégis a felkérést, mert szereti hazáját és bízik benne, hogy programja valóban érdemi változásokat hoz majd. Megjegyezte azt is, hogy programjának támogatása mellett egyéb feltételeket is szabott a miniszterelnök-jelöltség elfogadásához, ennél többet azonban nem árult el.

Ha következetesen és politikai vitáktól védve végigcsináljuk, akkor nem csak a bajt előzzük meg, de új távlatokat nyit meg az ország számára, amely így visszatérhet a győzelemre esélyes országok közé - mondta programjáról. Szerinte a fenyegető veszélyekről is őszintén beszélni kell, mert másképp nem tudjuk elkerülni, hogy még jobban benyomuljon a válság. Ezért a politikai bénultság után egy meghatározott időszakra, meghatározott feladattal megbízott válságkezelő kormánynak kell felváltania a mostanit.

A miniszterelnök-jelölt utalt arra, hogy vele kapcsolatban korábban többször elhangzott, nincsenek politikai ambíciói. Mint mondta, hasonló helyzetben más országokban is előfordult, hogy valaki szakértőként veszi át a kormány vezetését. Hozzátette, őt nem a népszerűségi index érdekli, a programjával nem a politikusok rövid távú céljait akarja támogatni. A pártoknál most legyen fontosabb az ország, a pártpolitika kerüljön távolabb - fogalmazott. "Én nem vagyok vetélytársa senkinek" - tette hozzá, kiemelve, hogy meghatározott időre és feladatra vállalta ezt a "nehéz, de megtisztelő munkát".

Arról is beszélt, hogy az előre hozott választás "nem az ördögtől való", de a "válságkezelő kormány mindaddig jobb megoldás bármi másnál", amíg a válságkezelő programhoz megvan a parlamenti többség támogatása. "Csak addig" - jegyezte meg. Bajnai azt ígérte, hogy partnere lesz mindenkinek, akinek van szándéka a válság megoldására, ezért az elkövetkező hetekben egyeztetést kezdeményez különböző szervezetekkel, pártokkal, "nem számít, hogy ki jobb- vagy baloldali". (Hogyan beszélt eddig Bajnai a válságról? Olvassa el cikkünket!)

Hosszú vajúdás után jelölték Bajnait

Órákon át tartó egyeztetés után vasárnap éjszaka az SZDSZ vezetése és parlamenti frakciója is támogatásáról biztosította az MSZP által miniszterelnöknek javasolt Bajnai Gordon gazdasági minisztert. A szocialisták szombaton hallgatták meg Bajnait, éjszakába nyúló szombati frakcióülésükön azonban hivatalosan nem döntöttek jelöléséről. A MSZP vasárnap délután javasolta végül Bajnait az SZDSZ-nek, akik szintén meghallgatták a gazdasági minisztert, majd támogatásáról is döntöttek. (Részleteket itt olvashat erről.)

A párton kívüli Bajnai jelölése akkor válik hivatalossá, ha azt az SZDSZ várhatóan szombaton ülésező Országos Tanácsa és az MSZP vasárnapra összehívott rendkívüli kongresszusa is támogatja. Ebben az esetben Bajnai jelölését konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal terjeszti a parlament elé az MSZP. Ha az indítványt a parlament többsége támogatja, akkor a szavazás pillanatától Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök. Az indítványt jövő hétfőn nyújthatják be, a szavazást pedig következő kedden, húsvét hétfő után tarthatják meg.

Nézőpont Intézet: Nyolc százalékos Bajnai támogatottsága

A Nézőpont Intézet hétvégi reprezentatív közvélemény-kutatása szerint az emberek nyolc százaléka tartja alkalmas miniszterelnök-jelöltnek Bajnai Gordont.

Az ötszáz, telefonon megkérdezett ember majdnem fele - 45 százaléka - Orbán Viktort, a Fidesz elnökét szeretné kormányfőnek, míg a még hivatalban lévő miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet mindössze hat százalékuk tartja alkalmasnak az ország vezetésére.

Gyurcsány Ferenc megítélése két hét alatt sokat romlott. A március 9. és 12. között végzett közvélemény-kutatáskor még az emberek 55 százaléka akarta, hogy távozzon a politikai életből, ez az arány mostanra 62 százalékra emelkedett. Két héttel ezelőtt az MSZP-szavazók 7 százaléka szerette volna Gyurcsány távozását, most már 17 százalékuk válaszolt így.

Háromból ketten - a válaszadók 64 százaléka - előre hozott választást szeretnének, és csak 19 százalék támogatja a miniszterelnök-cserét - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Az MSZP-szavazók ötöde - 21 százalékuk - is az előre hozott választások pártjára állt.