Bepereli Kapolyi cégét a Vértesi Erőmű

Vágólapra másolva!
Beperelte Kapolyi László MSZP-s képviselő cégét, a System Consulting Zrt-t a Vértesi Erőmű Zrt., amely az MTI meg nem erősített információi szerint 12 milliárd forintot követel a tavaly év végén felmondott áramvásárlási szerződések miatt. Az ügyben múlt héten büntetőfeljelentés is született, miután az erőmű felügyelőbizottsága úgy találta, felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.
Vágólapra másolva!

Kártérítési keresetet nyújt be a Vértesi Erőmű Zrt. (VE) Kapolyi László MSZP-s országgyűlési képviselő cége, a System Consulting Zrt. (SC) ellen, miután az SC a felszólítás ellenére nem fizette meg az általa a 2009-es áramvásárlási szerződések felmondásával okozott kárt - közölte az MTI-vel hétfőn az erőmű. A távirati iroda két különböző forrásból is úgy értesült, a VE 12 milliárd forintot követel.

Tringer Ágoston, a VE részvényeinek többségét birtokló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) kommunikációs orsztályvezetője az [origo] érdeklődére azt mondta: az MTI által közölt összeg nagyságrendileg megegyezik azzal, amit az ügyben érintett áramkereskedők követelnek az erőműtől, de ez nem feltétlenül azonos azzal, amit a VE követel az SC-től.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, az állami tulajdonú MVM többségi tulajdonában lévő Vértesi Erőmű korábbi vezetése tavaly december 31-én felmondta a 11 áram-nagykereskedővel 2009-re, összesen 210 megawatt villamosenergia megvételére kötött szerződéseit. A felmondásért a felelősséget a VE már akkor Kapolyi cégére hárította.

A VE az áramot - kiegészítve 40 megawatt saját termeléssel - Kapolyi cégének adta volna tovább, de az SC december végén "gazdasági lehetetlenülésre" hivatkozva felmondta a szerződést. Emiatt a VE is kénytelen volt felmondani a nagykereskedőkkel kötött szerződéseit, amivel az egyik érintett kerekedő korábbi becslése szerint mintegy 70 millió euró (20 milliárd forint) kárt okozott a cégeknek, amit azok a VE-től követelnek.

Bár a közvetlen összefüggést az MVM nem ismerte el, a VE január 12-i rendkívüli közgyűlésén azonnali hatállyal menesztették Gálos Tibor vezérigazgatót és a teljes igazgatóságot, majd a korábbi közlekedési és energiaügyi minisztert, Szabó Pált választották elnök-vezérigazgatónak. A részvények 98,5 százalékát birtokló MVM már korábban felkérte a VE felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja ki a vitás szerződéseket.

Az ügyben múlt héten büntetőfeljelentés is született, miután a szerződéseket vizsgáló felügyelőbizottság arra a következtetésre jutott, hogy "felmerül annak alapos gyanúja, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. nevében eljáró egyes személyek büntetőjogi felelőssége fennáll". Az igazgatóság a jelentés alapján különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

Az oroszlányi erőművet, és Magyarország egyetlen, mélyművelésű szénbányáját működtető Vértesi Erőmű mintegy 2300 embernek ad munkát. Jegyzett tőkéje 10 milliárd forint, a cég 2008-as üzleti terve 450 millió forint adózott nyereséggel számolt. Egy korábbi döntés értelmében a szénbányászatot nyáron egy hónapra leállítják, illetve elküldenek 240 erdélyi bányászt. A társaság várhatóan május 8-án tart közgyűlést, ott derülhet ki, mekkora összeggel kell támogatni az MVM-nek az erőművet, hogy működőképes maradjon.