Kisebb módosításokkal elfogadta az MSZP új összetételű elnöksége a médiatörvény jelenlegi változatát - írja hétfői számában a Népszabadság. Az SZDSZ a jelenlegi formában nem írná alá a tervezetet.

A Népszabadság szerint az MSZP új összetételű elnöksége apróbb módosításokkal elfogadta a médiatörvény aktuális váltotzatát. Az egyik változás, hogy a közszolgálati médiumok működését meghatározó testületekbe - a közszolgálati tanácsba, a tulajdonosi vagyontestületeikbe - nem öt-öt, hanem hat-hat személyt jelölnének. Hármat a kormányzati, hármat az ellenzéki oldalról delegálnának.

A lap szerint a változtatást azért tartotta szükségesnek az MSZP, mert a korábbi verziónál az ötödik főben meg kellett volna egyezni a jelölés során, így valamelyik oldal többségbe került volna az irányító testületekben.   

Pető Iván, az SZDSZ médiapolitikusa a lapnak azt mondta, hogy pártja ebben a formában nem írja alá a jogszabály tervezetét. A lap szerint Pető azzal nem ért egyet, hogy a közszolgálat meghatározó testületeibe pártpolitikusokból álló grémium jelölné a tagokat. Ehelyett azt javasolta, hogy a jelölőbizottság egy-egy tagját a miniszterelnök, az államfő, az Állami Számvevőszék és a Magyar Tudományos Akadémia adja. Ez a testület nyílt pályázaton keresztül keresné meg a médiairányító testületek lehetséges tagjait, akik közül az Országgyűlés választhatna.

Zsigmond Attila, az MDF szakpolitikusa a lapnak azt mondta: az MDF aláírja a dokumentumot.

Cser-Palkovics András, a Fidesz szakpolitikusa a Népszabadságnak azt mondta: a Fidesz elkötelezett egy új médiatörvény elfogadásában, a most létező szakmai tervezet pedig kisebb módosításokkal alkalmas lehet arra, hogy a parlament elé terjesszék. A lap szerint az ellenzéki párt az MSZP elnökségének döntését ismerve is támogatja a tervezetet.

A politikus szerint már a hét elején megszülethet a kompromisszum a tervezet benyújtásáról, de a párt végső álláspontja függ attól, mi áll a Pénzügyminisztérium által ígért háttértanulmányban, amely a közszolgálati média új törvény szerinti finanszírozási modelljét vizsgálja.