Félig vakon állt Bajnai mögé az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A miniszterelnöki posztra javasolt Bajnai Gordon programjának csak a főbb irányait ismerik az őt támogató MSZP és az SZDSZ képviselői is, akik szerint az eddigi háttér-tájékoztatókon nem volt szó konkrét intézkedésekről, így például a gázártámogatás állítólagos eltörléséről sem. Egy SZDSZ-es képviselő szerint Bajnai annyit azért jelzett, hogy a szocpolhoz, vagyis a gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezményhez hozzá kell nyúlni.
Vágólapra másolva!

Fájni fog - ennél sokkal többet egyelőre nem lehet tudni hivatalosan a Bajnai Gordon miniszterelnöki programjáról, a jelenleg általa vezetett gazdasági minisztérium sajtóosztályának keddi közlése szerint ugyanis még zajlanak az ellenőrző számítások és a jogszabályba öntés ütemezése.

A sajtóban jelentek meg ugyan részletek például a gázár- és távhőtámogatás megszüntetésétől, valamint a szocpol (gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezmény) eltörléséről, de ezeket hivatalosan senki nem erősítette meg, és még azoknak a pártoknak a képviselői sem hallottak róluk, amelyek vasárnap felsorakoztak Bajnai mögött.

Bajnai vasárnap este több mint két órát töltött az SZDSZ székházában, de a tanácskozás résztvevői szerint nem mondott részleteket a tervezett intézkedésekről. Béki Gabriella úgy emlékszik, hogy a gázár- és távhőtámogatásról nem volt szó, a szocpol esetében pedig Bajnai csak utalt arra, hogy vissza kellene vágni, vagy teljesen meg kellene szüntetni. "Amit elővezetett, az csak vázlat volt" - mondta a vasárnapi ülésen Bajnai miniszterelnök-jelöltsége ellen szavazó parlamenti képviselő. A tanácskozás egy másik résztvevője, Bőhm András is azt mondta az [origo]-nak, hogy Bajnai nem közölt részleteket, csak a főbb számokról volt szó.

Az MSZP-sek sem tudják

Bajnai vasárnap többórás tájékoztatót tartott az MSZP-frakció ülésén is, és a képviselőcsoport vezetője, Lendvai Ildikó hétfői nyilatkozata szerint az ismertetett tervekben 600 milliárd forintos kiadáscsökkentés szerepelt. A frakcióülés egyik résztvevője, Horváth Csaba az [origo]-nak azt mondta, csak stratégiai irányokról volt szó, konkrét intézkedésekről nem. "Ilyen részletességgel nem beszélt a terveiről" - mondta a tanácskozás egy másik, névtelenséget kérő résztvevője az [origo]-nak, hozzátéve, hogy sok olyan elképzelés jelent meg a sajtóban, ami nem hangzott el a frakcióülésen.

Az MSZP és az SZDSZ képviselői várhatóan pénteken kapják meg Bajnai programját írásban, amely talán már tartalmaz majd részleteket. Horváth azt mondta, hogy aznapra hívták össze a frakciót. Így szélesebb körben ismertté válhatnak a tervezett intézkedések még az előtt, hogy az MSZP kongresszusa vasárnap hivatalosan is dönt arról, miniszterelnöknek jelöli-e Bajnait.

Bajnai maga írja

Lehetséges azonban, hogy még közel két hétig folytatódnak a kiszivárogtatások, a gazdasági minisztérium ugyanis kérdésünkre szerdán közölte, hogy Bajnai csak "megválasztása esetén, az új kormány megalakulását követően tájékoztatja a közvéleményt". A kormány éléről távozó Gyurcsány Ferenc által bejelentett menetrend szerint ez április 14-én várható.

A gazdasági tárca közölte azt is, hogy Bajnai "jelenleg az azonnal meghozni szükséges, legfontosabb válságkezelési intézkedéseket egyezteti a pártok képviselőivel". A minisztérium szerint Bajnai "a programja főbb pontjait maga dolgozta ki", de azokhoz "többtucatnyi elemzés, tanácsadói anyag, nyilvánosan hozzáférhető írás, a világban alkalmazott válságkezelő módszer tanulmányozása is inspirációt adott".

Ha Bajnai hozzányúl is a gázár- és távhőkompenzációhoz, azzal a Lendvai szerint tervezett 600 milliárdos spórolásnak csak a töredékét fogja letudni. A kormány tavaly év végi közlése szerint 2009-re 62 milliárd forintot szánnak erre a típusú támogatásra. A jelenlegi szabályok szerint gázártámogatást azok a családok kaphatnak, amelyekben az egy fogyasztási egységre - ezt a család mérete alapján számítják ki - jutó jövedelem nem haladja meg a 99 750 forintot. Hasonló számítás az alapja a távhőtámogatásnak is.