Bajnait és Lendvait is megszavazta az MSZP-kongresszus

Vágólapra másolva!
Nagy többséggel támogatták az MSZP rendkívüli konresszusának résztvevői, hogy Bajnai Gordon legyen az új miniszterelnök, Lendvai Ildikó pedig a párt új vezetője. Bajnai arról beszélt, hogy a focikapusok hálátlan szerepét szeretné betölteni, Gyurcsány elbúcsúzott.
Vágólapra másolva!

Az MSZP vasárnapi kongresszusa két fontos döntést is hozott: nagy többséggel határoztak arról, hogy támogatják Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését, és új pártelnököt is választottak Lendvai Ildikó személyében. Az MSZP honlapján közzétett adatok szerint Bajnait a küldöttek 92,8 százaléka támogatta, Lendvai elnökségére pedig 90,6 százalék szavazott.

A pártelnöki tisztet mostanáig betöltő Gyurcsány Ferenc a két héttel ezelőtti kongresszuson először csak azt jelentette be, hogy a kormányfői posztról távozik, egy héttel később, az utódkeresés körüli zűrzavarban lemondott a párt vezetéséről is. Gyurcsányt a két héttel ezelőtti kongresszuson 85 százalékos többséggel választották újra, tehát támogatottsága kisebb volt, mint most Lendvaié.

Az MSZP-frakció egy képviselő kivételével már aláírta a Bajnai megszorító intézkedéseiről szóló nyilatkozát, így várható volt, hogy a párt is támogatni fogja kormányfői jelölését. Ellenkező esetben a párt az előre hozott választást kockáztatná, amely katasztrofális eredményt hozhatna a rendkívül népszerűtlen szocialisták számára.

A kongresszust Bajnai beszéde nyitotta. A válság közös ügyünk, még akkor is, ha a politika mára mindenhová beszivárgott és mindent megoszt - jelentette ki. Bajnai szerint az út végén az euró van. Előhúzott egy focihasonlatot is: kapus vagyok, nem cselezek, nem török csatárszerepre, védeni fogok - mondta. (Részletek itt.)

Lendvai rutinos

A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Lendvai Ildikó frakcióvezető volt. Megválasztásával az MSZP élére egy régi pártember kerül: Lendvai a nyolcvanas évek második felében az állampárt központi bizottsága kulturális alosztályának munkatársa volt, az MSZP-ben pedig az elnökség tagja volt már a kilencvenes évek közepén, Horn Gyula kormányzása alatt is. Frakcióvezetőként a Fidesszel vívott napi harcokból is jócskán kivette a részét az elmúlt hét évben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AF0GSgxHugPVMnMx

Lendvai felszólalt a kongresszuson Bajnai után. "Nem szégyellünk, büszkék vagyunk rád" - dicsérte Gyurcsányt, mert szerint a magyar baloldal a leköszönő miniszterelnökkel élte meg legfelemelőbb pillanatait. Lendvai azt mondta, az MSZP elnézést kér azért, hogy az elmúlt két hét majdnem tragikomédiává vált, de a kongresszus épp azért gyűlt össze, hogy véget vessen a vesszőfutásnak.

Lendvai szerint szokatlan gyorsasággal és szokatlan módon lett pártelnök-jelölt, és köszönetet mondott azoknak - Kiss Péternek, Mesterházy Attilának és Szekeres Imrének -, akik visszaléptek a javára. A frakcióvezető azt mondta, nem tudja egyedül rendbe tenni a pártot, ezért három feltétellel vállalta a jelöltséget.

Azt javasolta, a kongresszus hozzon létre a következő egy évre egy háromtagú ügyvezetői testületet, amelynek tagjai rajta kívül Kiss és Szekeres. Ezt a kérést a kongresszus azonnal, nyílt, kézfelemeléses szavazással teljesítette. Lendvai bejelentette azt is, hogy a pártelnökség mellett nem tudja ellátni a frakció vezetését, ezért arról lemond, utódjának pedig Mesterházy Attilát ajánlja.

Elbúcsúzott Gyurcsány

"Gyurcsány Ferencre a magyar baloldalnak szüksége van" - jelentette ki Lendvai, aki harmadik feltételként azt kérte, a távozó pártelnök-kormányfő kapja meg a Táncsics Alapítvány elnöki székét, amelyről Lamperth Mónika "az együttműködés szellemében" lemond.

Nem alakít új pártot és pár hét pihenés után újra munkába lendül - ígérte meg az MSZP vasárnapi kongresszusán a párt és a kormány éléről is távozó Gyurcsány Ferenc. A radikális nacionalistáktól óvta pártját és figyelmeztette őket, hogy bár Bajnai Gordon programját támogatni kell, hosszú távon nem ez az MSZP útja. (Részletek itt.)

A Fidesz vasárnap közleményt adott ki, amely megismétli a párt álláspontját: előre hozott választásokra van szükség. "Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteniük, nem pedig a bukott pártoknak: az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, és főleg nem a hatalmukat, egyéni egzisztenciájukat féltő, levitézlett politikusoknak" - fogalmas a közlemény.