Bajnai: Már az sem elég, ami tegnap sok volt

Vágólapra másolva!
A válság közös ügyünk, még akkor is, ha a politika mára mindenhová beszivárgott és mindent megoszt - jelentette ki az MSZP kongresszusán Bajnai Gordon kormányfőjelölt. Bajnai szerint az út végén az euró van.
Vágólapra másolva!

"Sokat tettünk, de még nem tettünk eleget" - jelentette ki az MSZP kongresszusán mondott beszédében Bajnai Gordon kormányfőjelölt Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök rövid bevezetője után. Bajnai arról beszélt, hogy a válság mindannyiunk problémája, amit nem szabad félvállról venni, nem szabad szóvirágokba csomagolni. "Muszáj lesz durva mondatokat kimondanunk, mert a válság egyre durvul" - mondta.

Kárhoztatta a politikai pártokat, amiért megosztják az országot. A politika beszivárgott mindenhová, mindent megoszt, "az életünket szinte felzabálja a pártpolitika", pedig minden belpolitikai vitával töltött hét 100 milliárdokba kerül - fogalmazott.

Bajnai azt mondta, attól tart, hogy az emberek még mindig nem fogják fel, hogy mennyire súlyos a helyzet, és ez szerinte a politikusok felelőssége. Felfoghatatlan, hogy még mindig van olyan parlamenti politikus, aki szerint a válságot lehet fájdalommentesen kezelni - jelentette ki, majd megjegyezte, hogy varázslók nincsenek, legfeljebb csak szemfényvesztők és a válság újra és újra megtorolja az önámítást.

A jómódúaktól kért példamutatást

Jelezte, hogy a képviselők által aláírt nyilatkozat nem egyenlő a teljes válságkezelő programmal, az a dokumentum csupán a legfájdalmasabb intézkedéseket tartalmazza. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a program többi eleme sem jóléti osztogatás, "nem cukormáz a keserű pirulán". Részleteket nem mondott ezekről, csak annyit közölt, hogy ezek gazdaságélénkítő intézkedések. A válságkezelésről azt mondta, "a szolidaritás fontosabb, mint bármikor [...] ezt mindvégig a fejünkben kell tartani".

Gyurcsány bevezetője és Bajnai beszéde

Bajnai szerint a program végrehajtásával egy olyan úton indul el Magyarország, amelynek a végén az euró lesz. Megerősödik a gazdaság, a polgárok újra gyarapodnak - mondta a miniszter, de azt nem jelölte meg, hogy ez időben mikor várható.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Bajnai biztos hátteret akar - Nézzen még több képet a helyszínről!

Kijelentette azt is, hogy nem akar politizálni, és nem várja el a szocialistáktól sem azt, hogyaz ő programját a sajátjuknak tekintsék. "Ez nem a baloldal programja, ez a józan ész parancsa" - mondta Bajnai, aki néhány mondattal hízelgett is az MSZP-nek, megjegyezve, hogy a szocialisták biztosították a demokratikus átmenetet és aktívan hozzájárultak a NATO- és EU-csatlakozáshoz. Szerinte egy ilyen helyzetben az államnak, a jómódúaknak és a politikai elitnek kell példát mutatni. Az államért vállalja a felelősséget ő, a politikáért vállalhatja az MSZP - mondta.

"Kapus vagyok"

Röviden kitért Gyurcsány munkájára is, akiről azt mondta, mindig a kompromisszumot kereste és csak az ország érdekét nézte. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy bár az elmúlt három évben megkezdett változásokat megőrzendőnek tartja, azokat tovább is kell fejleszteni.

Beszéde végén kijelentette, ha egy év múlva úgy tudja befejezni a munkát, hogy az emberek többsége azt mondja, ez a kormány nem futamodott meg a válság elől, akkor elégedett lesz. Többször jelezte, hogy nem kíván politikai karriert építeni, csak egy évre, illetve addig vállalta a feladatot, amíg megvan a parlamenti többség a programjához. Legvégül pedig - utalva arra, hogy 43. számú Építők nevű focicsapat igazolt kapusa - előhúzott egy focis hasonlatot: "Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre, védeni fogok".