EP-választások: megkezdődhet a kopogtatócédulák gyűjtése

Vágólapra másolva!
Április 6-10. között mind a 8 millió magyar választópolgárnak meg kell kapnia az értesítőt a június 7-i Európa Parlamenti választásokról. Az itt lakó külföldiek is szavazhatnak a magyarországi pártlistákra, és a más EU-tagországokban élő magyarok is szavazhatnak a helyi pártok jelöltjeire. A kulcs mindkét esetben az, hogy a helyi névjegyzékbe bekerüljön az ember.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten kézbesítik több mint 8 millió választópolgárnak a június 7-i európai parlamenti (EP) választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt Magyarországon. A választóknak április 6-10. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, egyéb technikai adatokat, a szavazás helyét és idejét, és a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

A névjegyzéket április 8-tól 15-ig kell közszemlére tenni. A névjegyzékből való kihagyás vagy a névjegyzékbe való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehet benyújtani.

A június 7-i választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakó uniós polgárok is szavazhatnak, ha ezt kérik. A 2004-es EP-választáson már volt 1500 ilyen polgár, akiket értesítettek arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A mostani választásra további 105 ezer uniós polgárt tájékoztattak arról, hogy szavazhatnak június 7-én Magyarországon. Ők április 30-ig kérhetik névjegyzékbe vételüket.

Az uniós országok választási szervei május 10-20. között kölcsönösen tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáruk melyik országban kérte névjegyzékbe vételét. Ilyenkor az anyaországban törlik a választót a névjegyzékből. Így akadályozzák meg, hogy valaki két helyen szavazzon.

Akik a külképviseleteken kívánnak szavazni, azok személyesen vagy meghatalmazott által május 22-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Ez ajánlott levélben is kérhető úgy, hogy legkésőbb május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

Azok, akik a szavazás napján nem lesznek a lakóhelyükön, de szavazni akarnak, a választás előtti péntekig - azaz június 5-én 16 óráig - kérhetik az illetékes jegyzőtől az igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján. Ajánlott levélben úgy kell kérni az igazolást, hogy az legkésőbb június 2-ig megérkezzen az illetékes választási irodához.

Indulhat a verseny az ajánlószelvényekért

A választópolgárok az értesítőszelvénnyel együtt kapják meg az ajánlószelvényt. A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Az ajánlószelvények gyűjtését megelőzően nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB) és az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük az ajánlószelvények gyűjtését. A törvény tiltja, hogy a pártok másolatokat készítsenek az összegyűjtött ajánlószelvényekről. Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos 2002-es ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. A listák 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz. A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az Országos Választási Iroda állapítja meg 3 napos határidővel.