Bajnai lett Gyurcsány helyettese az utolsó napokra

Vágólapra másolva!
A kormányfőváltásig hátralévő napokban Bajnai Gordon fogja helyettesíteni Gyurcsány Ferencet egy friss rendelet szerint. Gyurcsány még egy hétig teljes jogú miniszterelnök, de blogjában jelezte, hogy már most több ideje jut például sportolásra.
Vágólapra másolva!

A szabályok alapján eddig a miniszterelnököt a kancelláriaminiszter helyettesítette például szabadsága alatt vagy akadályoztatása esetén, egy friss rendelet azonban változtatott ezen. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent miniszterelnöki rendelet szerint a kormányfőt a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter helyettesíti.

Ez nyilván összefügg azzal a tervezett lépéssel, hogy a távozó Gyurcsány Ferencet a gazdasági minisztériumot irányító Bajnai Gordon követi a miniszterelnöki poszton. Az MSZP kedden reggel nyújtotta be a cseréhez szükséges konstruktív bizalmatlansági indítványt.

Ha a szocialisták és a kormányfőcserében hozzájuk csatlakozó SZDSZ tervei szerint alakulnak a dolgok, akkor Bajnai jövő kedden foglalhatja el a miniszterelnöki széket. Addig Gyurcsány teljes jogú miniszterelnök, ugyanúgy járhat el minden ügyben, mint eddig.

A kormányfő ugyanakkor blogjában jelezte, hogy az utóbbi napokban lazább lett az élete. Naplójából kiderül, hogy már a múlt héten is naponta legalább két órát fordított sportolásra, és hétfő délután is a budai hegyekbe ment futni. Daróczi Dávid kormányszóvivő az [origo] azt mondta, hogy Gyurcsány ugyanúgy teszi a dolgát, mint eddig, de voltak olyan találkozók, amelyeket a kormányfőváltás miatt lemondott.

A Gyurcsány-kormány szerdán tartja az utolsó ülését, amelyet megelőzően Daróczi szerint egy közös fotó is készül a kormánytagokról. A kormányszóvivő elmondta, hogy ezen az ülésen is tárgyalnak előterjesztésekről, de a miniszterelnök várhatóan búcsúajándékot is ad minisztereinek, ezekről részleteket azonban egyelőre nem kívánt elárulni.