A kormányváltás várható napjára lezárják az egész Kossuth teret

Vágólapra másolva!
A Kossuth tér előtti zöldterületet is fémkordonnal keríti el a rendőrség április 14-én és 15-én, amikor várhatóan szavazás lesz az Országgyűlésben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt leváltó indítványról. A Köztársasági Őrezred parancsnoka egy hónappal meghosszabbította a lezárást Gyurcsány budai rezidenciájának környékén.
Vágólapra másolva!

Április 14-re és 15-re szigorította az Országház előtti terület lezárásól szóló rendeletét a Köztársasági Őrezred parancsnoka, Dobozi József: a tiltás ezen a két napon a Parlament előtti zöldterületre is vonatkozik majd. A parlamentben várhatóan április 14-én, kedden fogják tárgyalni a Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt leváltó bizalmatlansági indítványt.

A lezárásról szóló eredeti rendelet április 1-től a "szükséges ideig", legkésőbb június 30-ig szól, és az Országház előtti területnek csak egy kisebb részére vonatkozik. Fémkordont raktak ki az északi behajtónál a Széchenyi rakpart és a Kossuth tér sarkától a sorompóig a járda vonalában, tovább a lánckordon mentén, a köztársasági lobogó talapzata és az 1956-os emlékhely vonalában a virágládák előtt, a villamospálya felőli oldalon, a lánckordon mentén a járda vonalában a Duna-parti kovácsoltvas kerítésig, valamint a folyó melletti oldalon.

A hétfőn elrendelt kiegészítés viszont azt írja elő, hogy fémkordon zárja le a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterüleket a körülvevő járdák vonalában, valamint az Országház IX-es kapu előtti területet is a villamospálya vonaláig.

A szigorító kiegészítés indokolásában nem szerepel újabb érv a korábban elrendelt lezárás indokolásához képest. A Köztársasági Őrezred parancsnoka az Országgyűlés zavartalan működésére hivatkozva azzal magyarázza az intézkedést, hogy a korábbi utcai zavargások alapján spontán megmozdulásokra lehet számítani a Kossuth téren, és nem zárható ki, hogy megpróbálják megzavarni a rendet. Az indoklás szerint a rendelet pontosan meghatározza, hol húzódnak a biztonsági zóna és a lezárt terület határai, és melyik terület használható a gyülekezési jog gyakorlására.

Gálik Viktóra, a Köztársasági Őrezred szóvivője megerősítette: az eredeti és a szigorított rendelet indoklása lényegében ugyanaz. A parancsnok úgy ítélte meg, hogy az alapfeladatok ellátása nagyobb mértékű területlezárással biztosítható - mondta az [origo]-nak Gálik.

Vasárnap a Hősök terén, az előre hozott választásokért tartott tüntetésen a szervezők bejelentették, hogy április 14-én újabb gyűlés lesz déltől a Kossuth téren. Az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én, Bajnai Gordon miniszterelnöki beiktatásakor vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki rezidenciájának környékét lezáró rendeletét is meghosszabbította hétfőn Dobozi. A lezárás eredetileg április 5. éjfélig tartott volna, az új határidő május 5. éjfél. A fővárosi, Szemlőhegyi úti rezidenciára vonatkozó intézkedés a gyakorlatban csak készültséget jelent. Ténylegesen csak akkor zárják le a környéket kordonnal vagy élő erővel, ha arra szükség lesz.

Kedden megjelent a rendőrség honlapján Bencze József országos rendőr-főkapitány határozata is a Gyurcsány-rezidencia környékének lezárásával kapcsolatban. Eszerint felülvizsgálta és indokoltnak találta a lezárásról szóló intézkedést, és fenntartja azt.