Bekérették a Külügyminisztériumba az orosz nagykövetet a Mol miatt

Vágólapra másolva!
Előzetes tájékoztatást várt volna a magyar kormány a Mol részvénycsomagjának megvásárlása előtt - közölték kedden a budapesti orosz nagykövettel, akit a múlt heti üzlet miatt kérettek be a Külügyminisztériumba. Kedden Budapesten volt az osztrák külügy főtitkára is, aki szerint Bécs sem tudott arról, hogy az OMV el kívánja adni Mol-részvényeit.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztériumba kérették kedd délután a budapesti orosz nagykövetet a Mol-részvények orosz felvásárlása miatt - közölte az MTI-vel Szelestey Lajos külügyi szóvivő, aki szerint a találkozón Faller Jenő szakállamtitkár hangsúlyozta: a magyar fél azt várta volna, hogy orosz részről előzetesen tájékoztatást adjanak az érdekeltség megszerzésére irányuló szándékról.

A szakállamtitkár szerint a korábbiakhoz képest nem módosult a kormány álláspontja: mindent megtesz a nemzeti olajvállalat függetlenségének a megőrzéséért és ebben a végsőkig kitart - írta közleményében Szelestey. Faller arra kérte az orosz nagykövetet, tájékoztassa kormányát, hogy a magyar kormányt meglepetésként érte az oroszországi Szurgutnyeftyegaz vállalat bejelentése, miszerint megvásárolta a Mol részvényeinek több mint húsz százalékát az osztrák OMV-tól.

A bécsi külügyminisztérium kedden közölte, az osztrák diplomácia sem tudott arról, hogy az OMV el kívánja adni Mol-részvényeit. Az azonban nehezen hihető, hogy a kormányzati körök ne kaptak volna tájékoztatást az ügyben - mondta kedden Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, miután tárgyalt Johannes Kyrle osztrák külügyi főtitkárral.

Kyrle szerint az osztrák külügyminisztérium nem tudott az OMV tervezett ügyletéről, csak az újságból értesültek a részvénycsomag eladásáról. A főtitkár nem tudott arra a kérdésre választ adni, hogy a kormány tudott-e az ügyletről, hangsúlyozva, a kabinetben több tárca is foglalkozik energiaügyekkel - mondta Horváthné.

Az OMV osztrák olajtársaság múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró (több mint 410 milliárd forint) volt. Oroszországi elemzők szerint a cég a Kreml tanácsára vagy nyomására vett Mol-részvényeket, a hír meglepetést keltett ipari körökben.