Fodor: Az SZDSZ-nek erős elvárásai vannak a Bajnai-csomaggal szemben

Vágólapra másolva!
Három erős elvárásról beszélt a készülő Bajnai-csomaggal szemben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ATV Egyenes beszéd című műsorában. Ezek a jogállam becsületének visszaállítása, a szociálpolitikai juttatásokban a rászorultsági elv érvényesítése és az ügynökakták megismerhetősége. Mint mondta, nem koalíciót, hanem "támogatói partnerségi" viszonyt alakított ki a szocialistákkal az SZDSZ.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-nek határozott feltételei voltak az új kormány támogatásáért cserébe, és miután ezek megvalósulni látszanak, a szabad demokratáknak "erős elvárásaik" vannak a Bajnai-kormány programjával szemben - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.

Fodor szerint a Bajnai-csomag ugyan még nincs kész, de a jövőben formálódó elemekkel kapcsolatban az SZDSZ már most szeretné meghatározni a célkitűzéseit. Mint mondta, pártjának három elvárása van: a jogállam becsületének visszaállítása, a szociálpolitikai juttatásokban a rászorultsági elv érvényesítése és az ügynökakták megismerhetősége. Az elnök arra a kérdésre, hogy ezeknek az ügyeknek a felvállalása az MSZP támogatásának az ára lenne-e, azt válaszolta: ez a három pont nem feltétel, nem is a támogatás ára, de "erős elvárás".

Elvárásaik magyarázatául azt mondta, mindkét pártnak vannak frusztrációi, amelyek a múltban gyökereznek. Ahogyan a szocialisták hajlamosak attól óvakodni, nehogy "a liberális farok csóválja a szocialista kutyát", az SZDSZ azt szeretné elkerülni, nehogy az ismétlődjön meg velük, ami a múltban már annyiszor: hogy van programjuk, de mégsem tudják elérni, hogy az valóra váljon. Ezeket a frusztrációkat félre kell tenni, és meg kell állapodni a végleges kormányprogramban - mondta a pártelnök.

Az "erős elvárásként" hangoztatott három pontról szólva Fodor Gábor azt mondta: az ügynökakták megnyitása egyetlen döntéssel megoldható, és ez a döntés részben visszaállítaná a közbizalmat, a szociális juttatásoknál pedig a rászorultsági elv végigfuttatását várják el a szociálpolitikában a Bajnai-kormánytól.

Fodor Gábor szerint pártja nem koalíciót, hanem "támogatói partnerségi" viszonyt alakított ki a szocialistákkal, amelyben nem zsarolják egymást, hanem tárgyalásokat folytatnak. Mint mondta, meggyőződésből támogatták Bajnai Gordon jelölését, nem pedig azért, mert cserébe miniszteri vagy államtitkári posztokat kapnának.

Az SZDSZ korábban három ponthoz kötötte a szocialisták ajánlotta miniszterelnök-jelölt támogatását: a miniszterelnök-jelölt személyéhez, a kormány összetételének megváltoztatáshoz és a kormányprogramhoz - mondta Fodor a műsorban.