Politikusokra utazhattak a bomba miatt elfogott emberek

Vágólapra másolva!
Az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) robbanószerkezeteket és fegyvereket foglalt le, illetve őrizetbe vett négy embert még szerdán. A rendőrök szerint a bombákat használni akarták. A nyomozó főügyészég szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a gyanú szerint egy MSZP-s képviselő házánál akartak robbantani. A robbantással gyanúsított férfi tagadja tettét, az ügyészség kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát akarta felrobbantani a rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike - erősítette meg az [origo]-nak az MTI információját Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A főügyészség csütörtöki közleményében az áll: megalapozott a gyanú, hogy az eljárás alá vont férfi robbanóanyaggal akarta felrobbantani Ecsődi László országgyűlési képviselő ingatlanát. A felhasználni kívánt robbanóanyag emberi élet kioltására is alkalmas volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az őrizetbe vett gyanúsított 2007 decemberében engedély nélkül tartott lőfegyverével két lövést adott le Hiller István országgyűlési képviselő családi házára.

A főügyészség állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette, emberölés előkészülete, robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal való visszaélés és engedély nélküli tartással elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a gyanúsítottat. Egyúttal kezdeményezték a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Fazekas Géza a távirati irodának csütörtök este azt mondta: a gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, a gyanúsítás ellen panasszal élt és megtagadta a vallomástételt. Az ügyészség a férfi előzetes letartóztatását kezdeményezi.

A HavariaPress és a Blikk információi szerint a Magyarok Nyilai nevű csoport tagjait fogták el, akik több más politikus - így Kóka János, Hiller István, Szilvásy György, Avarkeszi Dezső és Mécs Imre - ellen is merényletet terveztek. Az [origo]-nak Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivő péntek reggel azt mondta, ezeket az értesüléseket nem tudja megerősíteni, illetve egyáltalán nem kívánja kommentálni. További részleteket viszont az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel nem árult el.

Szerdán volt az akció

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a nyomozó főügyészség még szerdán vett őrizetbe négy embert Pest megyében, a nyomozás során robbanószerkezeteket, fegyvereket, lőszereket találtak. Hármuk ellen az NNI, egyikük ellen a főügyészség nyomoz.

A büntetőeljárási törvény szerint az ügyészségnek kell végeznie a nyomozást, ha a gyanúsított közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvez (például parlamenti képviselő), bíró, ügyész vagy végrehajtó, illetve - ha nem katonai bűncselekményről van szó - a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagja. Az ügyészek nyomoznak akkor is, ha a gyanúsított pénzügyőr vagy pénzügyi nyomozó. A főügyészség nyomozhat akkor is, ha valamilyen kiemelt személy sérelmére akartak bűncselekményt elkövetni, illetve ha a sértettek vagy az elkövetők személye miatt garanciális okból fontos a nyomozást végző szerv függetlensége.

Az NNI szerint a megtalált robbanószerkezeteket szerda éjszaka akarták felhasználni. A rendőrség csütörtökön azt közölte: a nagy erők bevonásával végrehajtott, összehangolt akcióban az elsődleges szakértői vélemény szerint három robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven lőszert foglaltak le a nyomozók, és megtalálták azt a műhelyt, amelyben a robbanószerkezeteket előállították.

Kapott már Molotov-koktélt Ecsődi

Ecsődi László 1994 óta szocialista képviselő, 2006-ban negyedszer került a Fejér megyei 4. számú egyéni választókörzetből az Országgyűlésbe. Jelenleg az önkormányzati és területfejlesztési-, valamint a honvédelmi bizottság tagja. A parlamenti honlapon megtalálható életrajza szerint gépszerelőként dolgozott, 1976-ban lépett be az MSZMP-be. A rendszerváltáskor az MSZP alapító tagja, a Fejér megyei Adonyban a párszervezet elnöke. 1990-ben bejutott a község képviselő-testületébe, azóta önkormányzati képviselő, 1998 óta alpolgármester, jelenleg tagja a Fejér megyei közgyűlésnek.

Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő nem tudott a háza ellen tervezett állítólagos támadásról - írja az MTI, a politikus a távirati irodától értesült a gyanúról. Az MTI-nek a képviselő azt mondta, folyamatosan kap fenyegetéseket, példaként említette, hogy rendszeresen rágalmazzák és többször kapott fehér port tartalmazó borítékot is. A politikus az MTI-nek azt mondta, a fenyegetések mögött a riválisai állhatnak, de személy szerint nem tudja, ki vagy kik akarták felrobbantani a házát.

Ecsődi László adonyi családi házát 2007 októberében érte már egy támadás, akkor Molotov-koktélt dobtak az épületre. A politikus nem volt otthon, az épületben nem keletkezett jelentős kár. Akkor Ecsődi az MTI-nek azt mondta, nem kapott olyan fenyegetéseket, amelyek a támadásra utaltak volna. A távirati iroda szerint a politikus még mindig ugyanabban a házban él feleségével.