Még mindig alakul a kormánynévsor

Vágólapra másolva!
Formálódik Bajnai Gordon kormányának szerkezete és végleges névsora, a lapokban azonban eltérő értesülések láttak napvilágot arról, kik lehetnek az új miniszterek. A Népszabadság szerint Oszkó Péter már biztosan elvállalta a pénzügyminiszteri posztot, a Magyar Nemzet viszont arról ír, hogy Oszkó még nem döntött. Több szocialista miniszter a helyén maradhat, de Kiss Péter a Népszabadság szerint nemet mondott a kancellária helyett felkínált szociális tárca vezetésére.
Vágólapra másolva!

Nem végleges még Bajnai Gordon kormányának névsora, és a tárcastruktúra is alakulhat még a várhatóan jövő heti eskütételig - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. elnöke már elvállalta a pénzügyminiszterséget, így az ő személye biztos, a Magyar Nemzet szerint viszont Oszkó még húzódozik a végleges döntéstől.

Kiss Péter kancelláriaminiszter a Népszabadság szerint kimaradhat a kormányból, mert információk szerint Bajnai - Kiss Erika helyett - a szociális és munkaügyi tárca vezetésére kérte fel, de ő ezt nem fogadta el. A Miniszterelnöki Hivatal élére Bajnai ugyanis új embert szeretne, és át is szervezné a kancelláriát, hogy az legyen a válságkezelés központja. A Magyar Nemzet szabad demokrata forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kancellária élére valószínűleg a hivatali apparátus egyik tagja kerül, aki eddig nem politikusként volt ismert.

A távozó Göncz Kinga helyét Iklódy Gábor, volt svéd nagykövet vagy Balázs Péter korábbi magyar EU biztos veheti át a külügyi tárca élén - írja a Magyar Nemzet, amely névtelen szocialista forrásra hivatkozva azt állítja: az MSZP erős emberei, Kiss Péter, Szekeres Imre és Gráf József maradnak a kormányban, ahogy Székely Tamás egészségügyi miniszter is. Az igazságügyi tárca élén is Draskovics Tibor maradhat.

A Magyar Nemzet szerint az SZDSZ belement abba, hogy Veres János jelenlegi pénzügyminiszter vegye át Bajnaitól a gazdasági tárcát. A Népszabadság szerint ugyanakkor gazdasági tárca vezetőjének személye véglegesen még nem dőlt el, de itt is lehet átalakítás: leválnak a fejlesztésügyek a gazdasági részről.

A kormánypárt - a Népszabadság szerint - csak minimális változásokat szeretne a kabinet szerkezetében attól tartva, hogy egy jelentősebb átalakítás hosszú időre lassítaná a munkát.

Az ugyanakkor várható, hogy Bajnai csökkenti a kormány létszámát, és a hozzá kapcsolódó állományt; így a tanácsadói és kommunikációs munkatársak létszámát. A Népszabadság szerint fontos kérdés, hogy ki lesz Bajnai általános helyettese - ezt a posztot eddig Kiss Péter töltötte be -, mert a lap szerint ide erős pártpolitikus kell, aki szót tud érteni az MSZP-frakcióval és az SZDSZ-szel.

A Népszabadság szerint péntek reggel Bajnai az MSZP vezetésével, tizenegytől pedig a szabad demokratákkal egyeztet. A miniszterelnök-jelölt korábban azt mondta, hogy a két párt képviselőivel aláíratott politikai nyilatkozat "zárt papír", az abban szereplő kiadáscsökkentő intézkedések listája nem rövidülhet, ha viszont érkeznek további válságkezelési ötletek, akkor azok bekerülhetnek a készülő kormányprogramba.

Az MSZP elnöksége már ajánlásokat, javaslatokat fogalmazott meg Bajnainak, az erről szóló háromoldalas dokumentumot Kiss Péter kancelláriaminiszter fogta össze - írja a Népszabadság. A javaslatok alapján a társadalom gazdagabb rétegeinek kellene többet vállalni a terhekből, így emelnék a luxusautók (meghatározott köbcenti feletti gépkocsik) súlyadóját, megvonnák vagy megadóztatnák az állami cégek vezetőinek prémiumát, és rendeznék a képviselői költségtérítések ügyét. A miniszterelnök-jelölt csütörtökön Reformszövetségben szerepet vállaló közgazdászokkal is egyeztetett, így Békesi László volt szocialista pénzügyminiszterrel, illetve Chikán Attilával, az Orbán-kormány gazdasági miniszterével.