Összeszámolnák a cigányokat 2011-ben az ombudsmanok

Vágólapra másolva!
Népszámlálás lesz 2011-ben és a kisebbségi, illetve az adatvédelmi biztos szeretné, ha lehetőség lenne rá, hogy ekkor összesítsék, hány roma és más etnikai, nemzeti kisebbséghez tartozó ember él Magyarországon. Eddig ilyen kérdést adatvédelmi és személyiségi okból nem lehetett feltenni. Így viszont azt sem tudjuk pontosan, hogy például mennyi cigány él Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Megoldásai javaslatot készít az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman, hogy a 2011-es népszámláláskor - megfelelő garanciák mellett - etnikai adatokat is lehessen gyűjteni. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek pénteken azt mondta: Jóri András adatvédelmi biztossal szoros együttműködésben keresik "a megfelelő megoldást", ugyanis a kisebbségi civil szervezetek, önkormányzatok is úgy vélik, abban az esetben lehet kisebbségi kérdésekről beszélni, problémákat kezelni, ha megközelítőleg pontos számadatokkal rendelkeznek.

Az ombudsman az MTI-nek korábban arról beszélt, a 2011-es népszámlálásról szóló törvénytervezetből - amelyet véleményezésre küldtek el a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának - kiderült, az adatgyűjtésben nem szerepel a kisebbségi tétel. Az ombudsman elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvényjavaslat szerint nem tervezik a kisebbségi adatgyűjtést, és ez megfogalmazása szerint azt sugallja, Magyarországon nincsenek kisebbségek.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa pénteken azt mondta: a jelenlegi jogszabályokat jónak tartják, amely szerint csak anonim módon, önkéntes bevallással lehet a 10 évente kötelezően megtartandó népszámláláson etnikai adatokat gyűjteni. Ez azonban nem ad teljes képet a kisebbségek számáról, ugyanis sokan még ma sem merik vállalni kisebbségi identitásukat.

Torzítanak a népszámlálások

Kállai szerint az 1990. évi népszámlálás kimutatása szerint 142 ezer ember vallotta magát cigánynak, míg a Központi Statisztikai Hivatal 1993-as felmérése szerint a környezet által egyértelműen cigánynak tekintett népesség lélekszáma mintegy 400 ezer főre tehető. További 90 ezer ember esetén nem zárható ki, de nem is állítható egyértelműen a cigány etnikumhoz tartozás. Az akkori szociológiai felmérések viszont már 550-600 ezerre becsülték az ország cigány népességét.

A 2001-es népszámláláskor mindössze 190 ezer vallotta magát a cigány közösséghez tartozónak, míg más felmérések, kutatási adatok szerint a számuk megközelítette a 700 ezret - tette hozzá Kállai Ernő.

A kisebbségi biztos szerint rendkívül fontos, hogy a népszámláláskor viszonylag pontos képet kapjunk arról, hogy az ország egy adott területén, milyen nagyságrendben élnek a kisebbségek, ugyanis így könnyebb felmérni a problémákat, majd megoldási javaslatokat találni a gettósodás ellen, a nemzetiségi oktatásra, vagy arra, hogy milyen nemzetiségűnek tekinthető egy-egy terület, vagy település.