"Személyem sokadlagos" - Bajnai beszéde

Vágólapra másolva!
Bizalmat kért, nyitott ajtót és őszinteséget ígért Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt a parlamentben, a kormányfőcserét megelőzően elmondott beszédében. Bajnai szerint egy ideig most rosszabb lesz, mint eddig, de utána javul majd a helyzet.
Vágólapra másolva!

"Nem szónoknak készülök, hanem válságkezelőnek" - jelentette ki már parlamenti felszólalásának elején Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt. Igyekezett a szakmai vezető képét sugározni, és többször hangsúlyozta, hogy nincsenek politikai ambíciói. "Egy év múlva sem leszek politikai vetélytársa senkinek" - mondta a 2010 tavaszán esedékes parlamenti választásokra utalva.

Bajnai egyértelművé tette ugyanakkor azt is, hogy csak addig marad miniszterelnök, amíg megvan a szükséges parlamenti támogatás a válságkezelő programjához. Ha ezt fel akarják vizezni, akkor ő távozik - jelezte Bajnai, aki szerint az előre hozott választás azért nem lenne most jó megoldás, mert "minden tétlenséggel töltött hét" nagyon sokba kerül és munkahelyek tízezreit veszélyezteti.

A programjáról részleteket nem mondott, de megjegyezte, hogy már a héten be fogja mutatni az intézkedéseket, és kormánya is megtartja első ülését már a napokban. Bajnai már korábban aláíratott egy nyilatkozatot az MSZP és az SZDSZ képviselőivel - néhány kivételével mindenki alá is írta -, amelyből kiderül, hogy fájdalmas intézkedésekre készül, megvonná például a gázártámogatást és eltörölné a 13. havi nyugdíjat és a közszférában dolgozók 13. havi juttatását.

Bajnai felsorolta leendő kormányának tagjait. Megdicsérte Veres János eddigi pénzügyminisztert, de egyúttal bejelentette, hogy a Pénzügyminisztériumot Oszkó Péter, a Deloitte tanácsadó cég vezetője fogja irányítani. Oszkótól azt várja, hogy ügyeljen a takarékosságra, de egy új adórendszer kidolgozása is a feladat.

A gazdasági miniszter Vahl Tamás üzletember lesz, és a közlekedési tárca élére is egy menedzser, Hónig Péter kerül. A szociális miniszter a jelenleg is a tárcánál dolgozó Herczog László lesz. Az önkormányzati minisztérium élére Varga Zoltán képviselő kerül, a Külügyminisztériumot pedig Balázs Péter korábbi uniós biztos vezeti majd.

A kancelláriát Molnár Csaba jelenlegi közlekedési miniszter fogja irányítani, és lesz két tárca nélküli miniszter is: Kiss Péter a társadalompolitikai egyeztetésért, Ficsor Ádám pedig a polgári titkosszolgálatokért felel majd. A helyén marad Gráf József agrárminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Hiller István oktatási miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Bajnai csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a Fidesz és a KDNP nem akar vele tárgyalni a válságkezelő lépésekről. Hozzátette azonban, hogy az ajtaja továbbra is nyitva áll, mert "a személyem sokadlagos, az ország érdeke az első". Azt is mondta: "Nyitott leszek az együttműködésre, nekem senki nem illegitim, aki kész a válság kezelésére."

A miniszterelnök-jelölt megerősítette, hogy egyforintos fizetésért vállalja a munkát. Hozzátette, az új kormány tagjai 15 százalékkal kevesebbet keresnek majd elődeiknél, és az állami vállalatok vezetőinek, felügyelő bizottsági tagjainak még ennél is nagyobb arányban csökkentik majd a fizetését, és ezeknek a felső határát is megszabják. Épp a múlt héten került nyilvánosságra, hogy több állami cégvezető havonta több millió forintos fizetésben részesül, és ezen felül nagy összegű prémiumban is részesülhetnek.

"Senkiben nem akarok csalfa reményt kelteni" - mondta a kormányfőjelölt, aki szerint nem lesznek osztogató jellegű, jóléti intézkedések, mintegy "cukormázként a keserű pirulán", mert nem lehet többé hitelből fedezni tovább a szociális juttatásokat. "Erre nem vezet út, velem biztosan nem" - jegyezte meg. "Ez a program küzdelmes lesz, amit nehéz elviselni és támogatni is", de meglesz az eredménye, azonban egy ideig még rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne - tette hozzá.