Nem lelkesedett az MSZP a kormánynévsorért

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt kedden, parlamenti beszédében ismertetette hivatalosan kormánya névsorát. Az MSZP elnökségéből több bírálat is érte a Bajnai-kormányt összetétele miatt, és az SZDSZ ülésén is kritizálták a listát. Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke, Ficsor Ádám titokminiszternek jelölését mindkét pártban támadták.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányfőjelölt kedden ismertette új, 15 tagú kormánya névsorát parlamenti beszédében. A lista hétfő este vált véglegessé, azt kedd délelőtt Bajnai az MSZP elnökségével, majd az SZDSZ-szel is ismertette.

A Gyurcsány-kormány hat minisztere marad a helyén. A honvédelmi miniszter továbbra is Szekeres Imre lesz, Szabó Imre marad a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás marad az egészségügyi, Gráf József az agrárminiszter. Hiller István a kormányváltás után tovább vezeti az Oktatási és Kulturális minisztériumot, Draskovics Tibor pedig az igazságügyi és rendészeti tárcát.

A jelenlegi kancelláriaminiszter, Kiss Péter továbbra is kormánytag marad, ő lesz a társadalompolitikai egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter, és ő fogja helyettesíteni a miniszterelnököt. A Miniszterelnöki Hivatal vezetését Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány öt hónappal ezelőtt kinevezett közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztere veszi át Kisstől.

Molnár Csaba korábbi tárcáját egy menedzserre, Hónig Péterre bízza Bajnai. A leendő közlekedési miniszter korábban államtitkárként dolgozott az Orbán-kormányban, jelenleg a Budapesti Erőmű vezérigazgató-helyettese. A miniszterelnöki posztra jelölt Bajnai korábbi tárcáját, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot Vahl Tamás IT-szakember veszi át.

A Külügyminisztérium éléről távozik Göncz Kinga. Helyébe Balázs Péter, az Európai Bizottság korábbi magyar tagja lép. Gyenesei István sem kapott pozíciót a Bajnai-kormányban. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium új vezetője Varga Zoltán mérnök-közgazdász lesz, aki korábban a Békés megyei közgyűlést irányította.

Mennie kell Szilvásy Györgynek, a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszternek. Utódjának Ficsor Ádámot, Gyurcsány kabinetfőnökét jelölte ki Bajnai. A pénzügyminisztérium élén Veres Jánost Oszkó Péter, a Reformszövetség adó- és járulék munkacsoportjának vezetője, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója váltja. Távozik Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. A tárca új vezetője a korábbi szakállamtitkár, Herczog László lesz.

A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt megszűnik, így távozik a kormányból Molnár Károly. A feladatot a gazdasági tárca veszi át.

A Bajnai-kormány tagjairól részleteket itt olvashat!


Ficsor MSZP-sek és az SZDSZ szemét is szúrja

Az MSZP elnökségének tagjai kritizálták a leendő Bajnai-kormány névsorát a testület reggeli ülésén - mondták az MTI-nek szocialista politikusok az eredetileg egyórásra tervezett, de két óráig húzódó ülés után. A távirati iroda információi szerint bírálták, hogy Ficsor Ádám a jövőben miniszterként felügyelné a titkosszolgálatokat. Többen úgy vélték, újból a régi konstrukciót kellene inkább elővenni: egy, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó államtitkárnak kellene irányítania a szolgálatokat.

Draskovics Tibor kormányban maradásáért sem lelkesedtek a szocialisták. Ezzel szemben kifogásolták többen, hogy Veres János pénzügyminiszternek viszont távoznia kell. Az MTI úgy tudja, hogy Veres Jánost többen dicsérték az elmúlt években végzett munkájáért. Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó, fiatalabb szocialista elnökségi tag szerint Veres elküldése komoly tiltakozást azért nem váltott ki. Forrásunk szerint az ülésen inkább amiatt vitakoztak, hogy többen úgy vélték: az idősebb szocialista miniszterek túlságosan ragaszkodtak a székükhöz.

Az MTI úgy értesült, hogy Bajnai Gordon a felvetésekre érdemben nem reagált. Azt mondta, hogy "szakértői jellegű" lesz az új kabinet, mert a gazdaságot érintő tárcákat nem pártpolitikusok fogják vezetni. Az államtitkárok egyelőre a helyükön maradnak, az ő sorsukról a hét második felében születik döntés. Volt olyan szocialista elnökségi tag is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a miniszterelnök-jelölt, mind a kancellária új vezetője, Molnár Csaba és Ficsor Ádám is Gyurcsány emberének számít.

Nyugodt hangulatban, heves viták nélkül zajlott kedd délelőtt az SZDSZ együttes ügyvivő testületi és frakcióülése, amelyen Bajnai Gordon kormányfőjelölt ismertette tervezett kabinetjének névsorát - mondta az [origo]-nak az ügyvivő testület egy neve elhallgatását kérő tagja. Az MTI szabad demokrata forrásból úgy értesült: az ügyvivő testület 7:4 arányban támogatta Bajnai kormánynévsorát, a frakciótól pedig 15 támogató és 3 ellenző szavazatot kapott a lista, egy képviselő tartózkodott.

Az SZDSZ több tagja is kifogásolta forrásunk szerint, hogy az új kormányban "kevés ember cserélődik ki", sokan maradnak a posztjukon, mások pedig nem távoznak a kabinetből, csak másik tárcához kerülnek.

Többen nem értettek egyet azzal, hogy Ficsor kapja a titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszteri posztot - mondta a név nélkül nyilaktozó ügyvivő testületi tag, aki szerint komoly gondnak látták az SZDSZ-esek, hogy "Gyurcsány legszűkebb bizalmasa" ül a távozó Szilvásy György helyére. Bőhm András, az SZDSZ elnöki kabinetfőnöke szerint azonban Ficsorral nem a személye volt a legfőbb probléma, hanem az, hogy miért van szükség egyáltalán a posztjára.

Bajnai Gordon kormányfőjelölt a kritikákra névtelen forrásunk szerint azt mondta: nem nagyon talált mást. Bőhm András szerint Bajnai elismerte: sokat tépelődött, mire kialakult a kormánynévsor.

Az SZDSZ több tagja bírálta azt is, hogy Molnár Csaba vezetné a Miniszterelnöki Hivatalt, és Draskovics Tibor maradását is kifogásolták. Az [origo] megkérdezte Draskovicsot, mit szól a személyét ért kritikákhoz, de a miniszter nem válaszolt, mondván, nem tudja, mi hangzott el az SZDSZ ülésén.

Egy név nélkül nyilatkozó fővárosi ügyvivő szerint egyes nevek körül nagyobb vita alakult volna ki, ha az MSZP és az SZDSZ még mindig koalícióban lenne. Az SZDSZ ülése után Fodor Gábort pártelnök azt mondta: Bajnai főként arról beszélt az ülésen, mi lesz a kormányprogramjában az eddig nyilvánosságra hozottakon túl. Fodor szerint ez egybeesik azzal, amit az SZDSZ szeretne: vagyis a Reformszövetség programján alapulna, lényege a kiadáscsökkentés és a gazdasági növekedés beindítása lesz, amelynek adócsökkentés is a része lesz. Bajnai azt ígérte, csütörtökön közli a program részleteit az SZDSZ-szel, egy nappal a pénteki, első kormányülés előtt - közölte Lakos Imre az [origo]-val.

Fodor az [origo]-nak a kormánynévsorral kapcsolatban azt mondta: az SZDSZ korábban csak azt jelezte, hogy a kulcspozíciókba kerüljenek szakértők, és Fodor szerint ez megtörtént. Megjegyezte azonban: van olyan rész, amibe ők nem akarnak beleszólni, mert nem koalíciós kormány van.