Vágólapra másolva!
Néhány tucat panasz érkezett eddig az Oktatási Hivatalhoz a középiskolai felvételikkel kapcsolatban: volt, ahol a szülők vagyoni helyzetét firtatta az egyik gimnázium - írja a Népszabadság. A szabályok szerint a felvételi során csak a korábbi jegyek, és a központi írásbeli eredménye vehetők figyelembe.
Vágólapra másolva!

A szülők vagyoni helyzetéről is érdeklődött az egyik gimnázium a jelentkező diákoktól, miközben a felvételin csupán a korábbi jegyeket, illetve a központi írásbeli eredményét szabad figyelembe venni - írja a Népszabadság.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke a Népszabadságnak azt mondta: a hivatalhoz érkezett néhány tucat panasz alapján volt olyan iskola, amely szaktárgyi vetélkedőn mérte föl a jelentkezők tudását. Egy anyuka bejelentése alapján az egyik iskola egy olyan kérdőívet akart kitöltetni a szülőkkel, amelyen a fizetésüket, illetve vagyoni helyzetüket firtatták.

Bakonyi László azt mondta, ezek egyedi esetek, az Oktatási Hivatal vizsgálja a panaszok jogosságát. Mint mondta, az iskolák többsége betartja a szabályokat.

A vizsgák ugyan márciusban véget értek, és a legtöbb diák nem hivatalosan már ismeri a felvételi döntést, a hivatalos értesítést április 27-ig küldik meg az iskolák. Azt követően a jegyzőnél lehet panaszt tenni a felvételi szabályok esetleges megsértése miatt.

Bakonyi László arra számít, hogy az idén megszaporodik az Oktatási Hivatalhoz érkező panaszok száma. A hivatalnak ugyanis az idén már lehetősége van arra, hogy amennyiben valóban sérült az esélyegyenlőség elve, az érintett iskolában tanulói jogviszonyt létesítsen a panaszos diáknak.