Kartelles bírságok kísértik Bajnai egyik miniszterjelöltjét

Vágólapra másolva!
Háromszor is büntetést kapott kartellezés miatt az a cég, amelyet a kérdéses időszakban az a Vahl Tamás vezetett, akit Bajnai Gordon miniszterelnök a gazdasági minisztérium élére szán. A Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet szerint Vahl hitelessége ezért megkérdőjelezhető, és azt ajánlják Bajnainak, hogy fontolja meg a döntését.
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszteri poszt várományosának, Vahl Tamásnak az alkalmasságát kérdőjelezi meg a Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet a Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levélben. A szervezet emlékeztet arra, hogy a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) három esetben is megbüntette "versenykorlátozó magatartás", vagyis kartellezés miatt az SAP Hungary Kft.-t, amelynek a kérdéses időszakban Vahl volt az ügyvezetője.

A GVH a legmagasabb, 690 millió forintos bírságot egy 2004-es ügy miatt szabta ki az SAP-re. A határozat szerint az öt magyar tudományegyetem annak az évnek az elején írt ki közbeszerzési eljárásokat "integrált gazdálkodási információs rendszerek, illetve kórházi informatikai rendszerek megvalósítására", de az SAP az IBM-mel és az ISH-val együtt még a kiírás előtt "előzetesen megállapodtak a tenderek felosztásáról, a konzorciumi indulásról, a fő- és az alvállalkozói szerepekről, valamint 'látszólagos' versenyzői ajánlatok beadásáról".

Az SAP-t 7,2 millióra bírságolta a GVH egy másik hasonló ügyben is. A határozat szerint a cég a Synergon nevű informatikai céggel folytatott előzetesen tárgyalásokat "lehetséges fő- és az alvállalkozói szerepekről, nyertességük esetén egymás bevonásának mértékéről, valamint 'látszólagos' versenyzői ajánlatok beadásáról". 2006-ban pedig szintén azért bírságolták meg 14,6 millió forintra az SAP-t, mert a Paksi Atomerőmű egyik pályázatán a cég ismét hasonló egyeztetéseket folytatott a Synergonnal még az ajánlatok beadása előtt.

A Transparency International nem mondja ki ugyan nyíltan, hogy Vahlt alkalmatlannak tartja a miniszteri posztra, de a levélből kiolvasható, hogy szerintük Bajnainak más személyt kellene választania. "A kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől" - fogalmaz a szervezet, amely emlékeztet arra, hogy a GVH döntéseit jogerős bírósági ítéletek is megerősítették.

A kartellezés az "állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti", és "az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető" - írja a Transparency International, amely arra kéri Bajnait, hogy a "kormányalakításkor a fenti tényekre legyen szíves figyelemmel lenni".