Medián: már 70 százalék a Fideszre szavazna

Vágólapra másolva!
A biztos szavazók 70 százaléka szavazna jelenleg a Fideszre, ez soha nem látott rekord - derül ki a Medián friss felméréséből. Az MSZP támogatottsága ugyanakkor mindössze 18 százalék. A népszerűségi listát immár Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti. Bajnai Gordon nevét az elmúlt egy hónapban szinte mindenki megtanulta, az új kormányfő népszerűsége viszont gyakorlatilag Gyurcsány Ferencével egyenlő, két hónap alatt 28-ról 18 százalékra romlott.
Vágólapra másolva!

Növelte a Fidesz szavazóinak lelkesedését a kormányválság, a kormánypártiak viszont elbizonytalanodtak - derül ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu ismertet. A felmérés a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltté válását követő napokban készült.

A megkérdezettek csaknem fele már Gyurcsány Ferenc lemondása előtt is az előre hozott választás pártján állt, de arányuk tovább nőtt: Bajnai parlamenti megválasztása, azaz a konstruktív bizalmatlansági indítvány megszavazása előtt már 54 százalék szeretett volna előre hozott voksolást. Ugyanekkor 18 százalék látott volna szívesen egy átmeneti szakértői kormányt, és csak 9 százalék tartotta jó ötletnek, hogy az MSZP és az SZDSZ új miniszterelnököt válasszon.

Ezzel párhuzamosan viszont 51-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik biztosra ígérnék részvételüket egy most vasárnapi választáson. A Medián elemzése szerint ez főként az MSZP-szavazók elbizonytalanodását mutatja - közülük csak minden második megkérdezett venne részt biztosan a választáson. A Fidesz-pártiak háromnegyede viszont biztosan elmenne szavazni.

A Fidesz soha nem látott előnyre tett szert a választani tudó biztos szavazók körében - írja a hvg.hu. Közülük 70 százalék szavazna a Fideszre, míg az MSZP támogatottsága 18 százalékos. A felmérés szerint az SZDSZ és az MDF tábora nem éri el az 5 százalékos küszöböt: a Jobbikkal együtt mindkát párt 2 százalékos támogatottságú.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága jelenleg mintegy 44 százalékos, az MSZP-é 15 százalékos. A Fidesz támogatottsága a korábbiakhoz képest az adatok szerint tovább nőtt, míg a kormánypárté tovább csökkent. Meredeken nőtt viszont azok aránya is, akik nem tudják eldönteni, kire szavazzanak: január óta 30-ról 33 százalékra.

A politikusok népszerűsége a márciusi tendenciához hasonlóan változik: szinte minden politikus megítélése romlott, kivéve a Fidesz vezérkarát. A népszerűségi lista élén immár Orbán Viktor áll, megelőzve Sólyom László államfőt is. A népszerűségi listán őket négy fideszes politikus - Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, Varga Mihály - követi, majd Szili Katalin (MSZP), az Országgyűlés elnöke következik.

Bajnai Gordon ismertsége erőteljesen megnőtt márciushoz képest - 74-ről 95 százalékosra -, viszont rendkívül népszerűtlen: az őt ismerőknek - a két hónappal ezelőtti 28-cal szemben - csak a 18 százaléka látja szívesen fontos politikai szerepben - írja a hvg.hu. Mostani népszerűsége gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc márciusi 18 százalékos népszerűségével egyenlő - igaz, utóbb áprilisra tovább rontotta ezt az adatot, 15 százalékra.