Oszkó: "Vonzanak az ilyen kihívások"

Vágólapra másolva!
Először családja, utána cége, majd a megbizatása utáni időszak jutott Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölt eszébe, amikor Bajnai Gordon felkérte, hogy legyen kormánya tagja. Úgy látja, hogy van lehetőség a válságkezelésre. A politikáról egyelőre nem akart beszélni, de azt elmesélte az [origo]-nak adott miniinterjúban, hogyan szerezte stopposként első herflijét.
Vágólapra másolva!

"Come on, baby, don't you want to go / To the same old place, sweet home Chicago" - játszotta az ismert blues-slágert egy hobbizenekar kedd este a budai Rézmálban. A Blue sPot nevű formáció koncertjére mintegy kéttucatnyi ember volt kíváncsi - egy részük ráadásul fél szemmel a Chelsea-Liverpool BL-meccset nézte -, a Reuters brit hírügynökség mégis elküldte a fotósát. A formáció szájharmonikása ugyanis Oszkó Péter pénzügyminiszter, akit másnap hallgatott meg az illetékes parlamenti bizottság.

Oszkó egy kis késéssel érkezett, csak a második szám közepén sétált be az erősítővel a kezében, majd hanyagul keresztbe vetett lábbal fújni kezdte a hangszerét. A bő egyórás koncert után megivott egy üdítőt, beszélgetett egy kicsit az ismerőseivel, majd távozott. Hiába kértük, hogy legalább zenéről beszéljünk pár mondatot, azt mondta, az első kormányülésig nem nyilatkozhatnak. Annyit megígért - és ezt be is tartotta -, hogy később, ha engedélyt kap, telefonon beszélgethetünk, de a politikát akkor is kerülnünk kell.

A pénzügyminiszter gyerekkorában zongorázni tanult, de idővel átváltott a szájharmonikára: "Gimnáziumban történt, amikor még gyakran közlekedtem stoppal a Balaton és Budapest közt. Egyszer egy zenekari kisbusz vett fel, és ők ajándékoztak nekem egy harmonikát" - mondta Oszkó. A döntésben persze praktikus szempontok is közrejátszottak: egy harmonika sokkal olcsóbb volt, mint egy szintetizátor.

Honky Tonk Woman - a harmonikát Oszkó Péter fújja

A három éve alakult Blue sPotba a basszusgitáros révén került be, aki az Oszkó által vezetett Deloitte könyvvizsgáló cégnél dolgozik. "Egyszer lerakott egy harmonikát az asztalra, próbálgatta. Én mondtam, hogy tudok rajta játszani, mire ő azt mondta, legyek én a harmonikás" - mesélte Oszkó. Saját bevallása szerint mindenféle zenét hallgat az elektronikustól a jazzig, de ha játszik, az improvizációt kedveli. A szájharmonika és a blues pedig erre lehetőséget ad, a zenész szabadon reagálhat az alapokra.

"Szerencsére vannak annyira toleránsak, hogy az is belefér, ha három próbából én csak egyszer vagyok ott" - mondta arra a kérdésre, hogy miként tudja összeegyeztetni a családot, a munkát és a zenélést. Pénzügyminiszterként biztosan kevesebb ideje lesz majd a zenére - egyik zenésztársa szerint már jelezte, hogy legalább két hétig ne számítsanak rá, de azt reméli, hogy nyáron havi egy koncert belefér majd az idejébe.

Forrás: Reuters/Balogh László

Az időbeosztás, pontosabban a családjára fordítható idő mennyisége volt az első dolog, ami megfordult a fejében, amikor Bajnai Gordon kormányfő felkérte a Pénzügyminisztérium élére. Ebben a kérdésben látszott némi reménysugár, ráadásul a megbízatás csak egy évre szól - mondta Oszkó, akinek a második gondolata az volt, hogyan oldja meg a cége a távozásával kialakuló helyzetet. A harmadik szempontja pedig az volt, mi lesz az után, hogy leköszön a miniszterségről.

A pénzügyminiszteré talán nem túl népszerű pozíció, van is benne kockázat, de Oszkó szerint az ő szakmájában ez a lehető legmagasabb elérhető kihívás, és ha jól csinálja, azt szakmai körökben jegyezni fogják. "Olyan típusú ember vagyok, akit vonzanak az ilyen kihívások" - mondta a pénzügyminiszter, akit az államigazgatás sem riaszt. Munkája miatt személyesen ismeri a PM munkatársainak jelentős részét, és tisztában van a rendszer működésével is: "Nem lesz meglepetés" - mondta Oszkó, aki szerint olyan konstelláció alakul, amelyben lehetőség lesz a válságkezelésre.