Milliárdokat veszít a büdzsé nélkül működő Budapest

Vágólapra másolva!
Még mindig nincs, és várhatóan áprilisban sem lesz elfogadott büdzséje a fővárosnak, mivel pénteken a szocialisták, az SZDSZ és az MDF megint az átmeneti költségvetés meghosszabbítása mellett döntött. Március 15-ig kellett volna elfogadni a budapesti költségvetést, amely nélkül havi 5 milliárd forinttól esik el a város.
Vágólapra másolva!

Várhatóan áprilisban sem lesz költségvetése a Fővárosi Önkormányzatnak. A büdzsé tervezetéről tartott pénteki frakcióvezetői egyeztetésen ugyanis az MSZP, az SZDSZ és az MDF egyetértett azzal, hogy egy hónappal hosszabbítsák meg átmeneti finanszírozásról szóló önkormányzati rendeletét, amely a hó végéig érvényes - tudta meg az MTI a találkozó részvevőitől.

Az önkormányzatnak március 15-éig kellett volna elfogadnia a költségvetését. Az MSZP-s Hunvald György előzetes letartóztatása miatt azonban megszűnt az MSZP-SZDSZ egyfős önkormányzati többsége. Így azóta hosszabbítják az átmeneti finanszírozásról szóló rendeletet, és egyeztetnek az ellenzék által javasolt módosításokról.

Költségvetés hiányában ötmilliárd forint körüli összeggel kevesebb pénzt kap havonta a főváros az államtól, és ezért számos megszorítás történt a városházán. A dolgozók például március óta nem kapják a maximum 30 százalékos bérkiegészítéseket, eltérítéseket és a ruhapénzt sem.

Az egyeztetés után Steiner Pál, MSZP-frakcióvezető és John Emese, a szabad demokraták frakcióvezetője azt kifogásolták, hogy Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője felfüggesztette a részvételét a megbeszéléseken. John szerint a Fidesz-KDNP gyakorlatilag nem akar tovább tárgyalni a költségvetésről. Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető szerint viszont "a fő lépések nem kristályosodtak ki", ezért az átmeneti finanszírozásról szóló rendelet érvényességének meghosszabbítását annak tételes felülvizsgálatához kötötte.