Megtartotta a négy kabinetet a Bajnai-kormány

Vágólapra másolva!
A húsvét hétfőn aláírt rendelet szerint a Bajnai-kormányban is marad az a négy kabinet, amely a Gyurcsány-kormányban is működött. A legfontosabb testület továbbra is a kormánykabinet marad. Kiss Péter már kiköltözött a MeH-ből, az új kormány működést szabályozó rendelet szerint továbbra is ő vezeti a társadalompolitikai kabinetet.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányában is négy kabinet - kormánykabinet, a gazdasági, a nemzetbiztonsági és a társadalompolitikai kabinet - működik, hasonlóan mint elődjénél, Gyurcsány Ferencnél - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből, amelyet húsvét hétfőn, még mint a miniszterelnök helyettese írt alá Bajnai Gordon kormányfő.

A korábbiakhoz képest annyi változás történt mindössze, hogy a társadalompolitikai kabinetet Kiss Péter korábban a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vezetőjeként irányította, mostantól pedig a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszterként. A többi kabinet ugyanabban az összetételben működik tovább. A gazdasági kabinetet Oszkó Péter pénzügyminiszter, a nemzetbiztonsági kabinet pedig a titkosszolgálatotokat irányító Ficsor Ádám vezeti.

A kormánykabinet hetente ülésezik, lényegében előkészíti a kormány üléseit, meghatározza az általános politikai irányvonalat. A kormánykabinetet a miniszterelnök vezeti, rajta kívül tagja a másik három kabinet vezetője, és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Molnár Csaba, illetve a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, akinek személyét még keresik.

Az ezzel egy időben megjelent másik kormányrendelet azt rögzíti, hogy az új, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter milyen feladatokat lát el. Kiss Péterhez tartozik a rendelet szerint a társadalompolitikai, a kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolása, a nemzetpolitika és a kisebbségpolitika. A tárca nélküli miniszter tesz javaslatot a kormánynak a társadalmi partnerekkel való egyeztetés programjára, összehangolja a kormányzati álláspontot, és kapcsolatot tart társadalmi partnerekkel.

Kiss Péter a munkatársaival a Miniszterelnöki Hivatalból már át is költözött a Földművelésügyi Minisztérium épületébe, ahol Molnár Károly korábbi kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter irodáit foglalta el. Ez a poszt az új kormányban megszűnt.