Mindenkitől lemondást kér a csomagját bemutató Bajnai

Vágólapra másolva!
Azonnali, mindenkit érintő megszorítások jönnek, és lesz ugyan könnyítés az adózásban, de főleg jövőre - derül ki a csomagból, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap ismertetett. A kormány tervei szerint megszűnne a köszféra 13. havi illetménye, idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét, két évre csökkentik a kisgyermekkel otthon tölthető időt, és fokozatosan felszámolják a gázártámogatást. Ismerje meg a Bajnai-csomag részleteit!
Vágólapra másolva!

Borús helyzetjelentéssel kezdte programjának ismertetését Bajnai Gordon miniszterelnök a vasárnap délutáni nemzetközi sajtótájékoztatón. Közölte, hogy ez nem is kormányprogram, hanem egy válságkezelő csomag. A globális gazdasági válság hatásainak rövid ismertetése után rátért a speciális magyar problémákra, amelyek Bajnai szerint röviden összefoglalhatók azzal, hogy az állam nem hatékony.

A régiós országokhoz képest sokkal többet költ szociális- és lakástámogatásokra, az államszervezet működtetésére és az adósságok kamataira - sorolta Bajnai, hozzátéve, hogy a helyzetet súlyosbítja az, hogy rendkívül alacsony a foglalkoztatás. A miniszterelnök által idézett statisztika szerint Magyarországon a 19 és 64 év közötti lakosságnak mindössze 57 százaléka rendelkezik valamilyen legális munkahellyel.

Bajnai szerint ebből a válsághelyzetből úgy kell kitörni, hogy egyrészt meg kell őrizni a költségvetés egyensúlyát, másrészt ösztönözni kell a gazdaságot, és vissza kell szerezni a bizalmat az ország iránt. A Gyurcsány Ferenc távozását követően, ezen a héten kedden hivatalba lépett új miniszterelnök szerint ehhez egy fájdalmas intézkedésekből álló csomagon keresztül vezet az út, amely az országban mindenkitől lemondást követel valamiről. Összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket pontokba szedve:

A közszférát érintő intézkedések:

  • Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét
  • Felülvizsgálják a 2009 második félévi kereset-kiegészítést
  • Megszűnik a 13. havi illetmény, helyette egy általános ösztönző-rendszert vezetnek be
  • Csökkentik az önkormányzati támogatásokat

A nyugdíjrendszer változásai:

  • Előre hozzák a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelését, várhatóan 2012-re
  • Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót
  • 2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció
  • 2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét
  • Megszűnik a 13. havi nyugdíj, helyette a GDP-hez kötött nyugdíjprémiumot vezetnek be
  • Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni

Változások a szociális rendszerben:

  • 10 százalékkal csökken a táppénz
  • Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, a korhatár 23-ról 20 évre csökken
  • A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány
  • Felfüggesztik a lakástámogatásokat
  • Fokozatosan megszüntetik a gázár- és távhőkompenzációt (A kormány azzal számol, hogy az év második felében jelentősen csökkenni fog a gáz ára, jövőre pedig a Robin Hood adóból nyújtanának segítséget a leginkább rászorulóknak.)

Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések:

  • A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata
  • A közmédia támogatásának csökkentése
  • Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben

Változások az adók és járulékok terén:

2009-ben:

  • 5 százalékos munkaadói járulék-csökkentés a minimálbér kétszereséig
  • Az szja alsó sávhatára 1,9 millió forintra nő
  • 20-ról 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18 százalékos kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárukra és a távfűtésre

2010-től:

  • 5 százalék munkaadói járulékcsökkentés a teljes jövedelemre
  • Megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás
  • Az szja alsó sávhatárának megemelése 4-5 millió forintra
  • Az szja kulcsok csökkentése 15-17, illetve 33-35 százalékra
  • Összbruttósítás: a bruttó bér plusz a járulékok együtt válnak adóalappá
  • Általános értékalapú ingatlanadó bevezetése, progresszív rendszerben, vagyis a gazdagabbakat jobban sújtaná
  • Egységes 19 százalékos társasági adózás, a különadó és a kedvezmények megszüntetése

Állami takarékossági intézkedések:

  • A miniszterek és államtitkárok fizetése 15 százalékkal csökken
  • Felére csökken az állami vezetők külföldi útjainak napidíja
  • Nem válthatják meg pénzzel az állami vezetők ki nem vett szabadságát
  • Maximálják az állami cégek vezetőinek fizetését
  • Csökkentik az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak illetményét

Bár nem részletezte, a kormányfő több intézkedésre is ígéretet tett, amelyek a vállalkozásokat segítenék: exportfejlesztési programot, a belső piacra jutás segítését, beszállítói programot és aktív gazdasági diplomáciát ígért. Azt mondta, csökkentik a bürokráciát, visszaszorítják a lánctartozásokat, felgyorsítják a nagy értékű magánberuházások engedélyezését. Külön segítséget ígért a nagy munkaerő-igényű ágazatoknak, a mezőgazdaságnak, az építőiparnak és a turizmusnak.

Bajnai feltőkésítést ígért a nehéz helyzetben lévő bankoknak. Azt mondta, kockázatkerülőbb befektetési szabályokkal biztosítják a nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások értékállóságát, a közbiztonságot pedig a Btk. Szigorításával és a rendőrség megerősítésével javítják.

Bajnai közölte, tartani akarják a költségvetés 3 százalékosra tervezett hiányát, amelyre azok a megállapodások is kötelezik az országot, amelyeket az IMF-fel és az Európai Bizottsággal kötött még a Gyurcsány-kormány. A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy tárgyalni fog ezekkel a szervezetekkel az alternatívákról is.

Segítség a devizahiteleseknek

Bajnai vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában arról is beszélt, hogy a devizahitellel rendelkezőket egy 2 éves türelmi időszak biztosításával szeretné kisegíteni. A miniszterelnök szerint Magyarországon több mint 700 ezer embernek van lakása devizahitelből, és 1 millió ember autóját terheli ugyanilyen kölcsön. Ezeknek a törlesztőrészleteit sokan nem tudják fizetni, vagy azért, mert a válság miatt elvesztették a munkájukat, vagy mert a forint árfolyamának romlása miatt a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedtek.

Bajnai szerint a 2 év türelmi idő azt segítené, hogy az emberek a válság miatt ne veszíthessék el a lakásukat. A miniszterelnök hozzátette: szeretnének egy átlátható rendszert is létrehozni, amelyben lehetővé válik, hogy a forint romlása miatt emelkedő részleteket maximálják, és ne nagyobb részleteket kelljen fizetni, hanem inkább hosszabb futamidőt. A kormányfő ezekről a tervekről a jövőben a bankokkal fog tárgyalni, illetve megsürgetné azok elfogadását az Európai Uniónál is. "Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki ne fizessen a hiteleiért, mert az alapjaiban fordítaná fel a pénzügyi rendszert Magyarországon" - mondta.

Eredményeket ígér Bajnai

Bajnai azt ígéri, hogy ezekkel a lépésekkel növekedni fog a gazdasági szereplők mozgástere, és így sikerül megőrizni, majd később növelni a munkahelyek számát. A miniszterelnök szerint már rövid távon is lesznek előnyei a programnak, bár a hátrányok is nyilvánvalóak.

Bajnai azt mondta, hogy az alkalmazottak számára előny, hogy nőni fog a nettó fizetésük, mert kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük, és az alacsonyabb bérterhek miatt biztosabbá válik a munkahelyük. Hátrányosan érinti azonban őket az áfaemelés és a támogatások csökkenése, megszűnése - tette hozzá a kormányfő.

A vállalkozások számára a kormány szerint előny, hogy csökkennek a bérterhek, és általában is kevesebb adót kell fizetniük. Bajnai elismeri azonban, hogy a megszorítás miatt várhatóan csökkenni fog a lakossági fogyasztás, amit nyilván megéreznek majd a vállalkozások is.

Bajnai a családok számára azt ígéri, hogy az adórendszer átalakításával több pénz marad náluk, és segíteni fogják az anyákat abban, hogy álláshoz jussanak szülés után. Utóbbit célozza a bölcsődei, óvodai és napközis helyek bővítése. Emellett meghagynák a családi adókedvezményt - ígéri Bajnai, de azt sem tagadja, hogy az áfaemelést a családok sem kerülhetik el, és a családi pótlék összege sem fog nőni két éven át, ami szintén hátrányosan érinti őket.