Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György lemondásával és helyettesítésével oldaná fel a Budapesti városvezetés a közgyűlésben kialakult patthelyzetet. Hunvald távollétében nincs meg a többség a közgyűlésben, és nem tudják elfogadni a költségvetést sem: állítólag az erzsébetvárosi polgármester már aláírt egy lemondólevelet, de feltételekhez kötötte távozását, és még folyik az alkudozás.

Van Hunvald György által aláírt nyilatkozat arról, hogy az erzsébetvárosi polgármester lemond fővárosi képviselői tisztségéről - közölték hétfőn név nélkül nyilatkozó jogi és önkormányzati szakemberek. Szerintük a Hunvald lemondásáról szóló irat nemrég Kéri Lászlóhoz, az előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi  polgármester tanácsadójához, bizalmasához került.

Hunvald lemondására azért van szükség, mert jelenleg előzetes letartóztatásban van, és nélküle nincs meg az MSZP-SZDSZ vezetés többsége a fővárosi közgyűlésben. Távolléte miatt a főváros máig nem tudta megszavazni az idei költségvetést, amivel milliárdokat veszít Budapest. Hunvald lemondása és pótlása megoldás lehetne erre a patthelyzetre.

Az MTI-nek az MSZP fővárosi frakciójához közelálló politikusok és jogi szakemberek elmondták, hogy "hitelt érdemlő információjuk" van arról, miszerint van Hunvald György által aláírt lemondás, de ennek felhasználása körül gondok vannak, "alkudozás zajlik" ez
ügyben. Ismeretei szerint a lemondás dátuma már több hetes. A lemondást állítólag őrző Kéri Lászlóval az MTI-nek napok óta nem sikerül felvennie a kapcsolatot. Mobiltelefonon megkeresésre és sms-üzentre nem reagált, és a Hunvald György titkárságán hagyott üzenetre sem válaszolt.

Szocialista fővárosi önkormányzati politikusok már napok óta arról nyilatkoznak, hogy Hunvald György válaszolt lemondását kérő levelükre. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes pénteken az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy Hunvald Györgytől jelzést kaptak arról, miszerint lemondásával kész feloldani a fővárosi költségvetés kapcsán kialakult patthelyzetet, s már csak a technikai részletek vannak hátra.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető szintén azt nyilatkozta, hogy védője szerint Hunvald már válaszolt a szocialistáknak. Pontos ismeretek hiányában Steiner a Népszavának egyelőre csak legendaként említette azokat az információkat, hogy Hunvald feltételt szabott a lemondásáért cserére. A lap múlt pénteki információi szerint Hunvald egyfajta szándéknyilatkozatot kért a fővárost vezető koalíciótól, hogy lemondása után sem hoznak a VII. kerületre hátrányos döntéseket.

Gergely József, a polgármestert helyettesítő szocialista alpolgármester a lapnak egyebek közt elmondta, hogy Hunvaldnak többször volt már ellentéte a fővárossal: ő érte el, hogy a Fővárosi Közgyűlés kevésbé szigorú szabályozást hozott a régi zsidónegyed épületeinek bontásával kapcsolatban, mint amit a városvezetés szorgalmazott.

Az MTI információi szerint a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén elhangzott, hogy ha meglesz Hunvald György lemondása, mintegy két hétre van szükség ahhoz, hogy pótolják őt. A mandátumot várhatóan nem az MSZP fővárosi listáján soron következő Bihary Gábor, hanem a pártvezetés által javasolt XXIII. kerületi elnök,  Kivágó Ivánné kapná.