Az óvodák fele megsérti a felvételi szabályokat

Vágólapra másolva!
Tehetetlen helyzetben vannak a kistelepülések óvodái a hatalmas túljelentkezés miatt - mutatta ki az Oktatási Hivatal vizsgálata. Az óvodák több mint fele kénytelen megsérteni a jogszabályokat, és van, ahol csak hátrányos helyzetű gyerekeket vesznek föl, mert őket elvileg nem lehet elutasítani - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kistelepülések óvodáinak több mint fele megsérti a jogszabályokat a felvételi során: túllépik a megengedett létszámot, nem tájékoztatják írásban a szülőket, vagy túl fiatal gyermekeket vesznek föl - derült ki az Oktatási Hivatal vizsgálatából, amelyet a keddi Népszabadság ismertetett.

A hivatal a háromezer lélekszám alatti települések óvodai felvételi gyakorlatát ellenőrizte: 210 intézményt vizsgáltak, ezekbe több mint 15 ezer gyermek jár. A vizsgált óvodák összesen 94 három évesnél fiatalabb gyermeket vettek föl, ez pedig jelenleg jogsértésnek számít. Volt olyan kistelepülési óvoda, amelyet a hivatal emiatt meg is bírságolt.

A jelentés szerint az óvodák egy része tehetetlen a túljelentkezések miatt. Egy Fejér megyei óvodában például férőhely hiányában 26 hátrányos helyzetű, köztük 11 halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket utasítottak el, holott 2008 szeptembere óta a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket kötelező fölvenni. Az óvodába így is az alapító okiratban meghatározott maximális létszámot és a maximális csoportlétszámot egyaránt túllépve vettek föl kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke közölte, hogy a vizsgálat során az óvodák több mint felében tártak föl kisebb-nagyobb szabálytalanságot. A hivatalvezető arra is felhívta a figyelmet: jogsértő az is, amikor az egyébként óvodai felvételre jogosult gyermeket azért utasítja el az óvoda, mert nem szobatiszta.