Marad az ötnapos munkahét a közszférában

Vágólapra másolva!
Nem lesz négynapos munkahét a közszférában - mondta a Népszabadságnak Simon Gábor munkaügyi államtitkár. A lap szerint korábban ez a verzió is szerepelt a tervek közt, de mégsem valósul meg.
Vágólapra másolva!

Az új kormány nem tervezi a négynapos munkahét bevezetését a közszférában - közölte a munkaügyi tárca államtitkára a Népszabadsággal. Simon Gábor ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a szakszervezetek a szombati tüntetésükön tiltakoztak a terv ellen.

A szakszervezetek egyebek mellett azt követelték, hogy a rövidített munkahét bevezetése ne terjedjen ki a közintézményekre, mert akkor a közszolgák mostani fizetése további 20 százalékkal csökkenne. A múlt héten a Népszabadság még arról számolt be, hogy a Bajnai-csomag első tervezetében szerepelt a közszféra négynapos hetének bevezetése.

A lap információi szerint a Pénzügyminisztériumban háttértanulmány készült a közintézmények költséghatékony működtetésének lehetőségeiről. Erről Simon azt mondta: a pénzügyi tárcának feladata az is, hogy minden variációt végigszámoljon, de a munkaszervezést érintő lényeges ügyekben csak a szociális partnerekkel folytatott konzultáció eredményeként születhet döntés.