Személyes találkozót kért Clintontól a magyar külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Személyes találkozót kért Balázs Péter külügyminiszter amerikai kollégájától, Hillary Clintontól. Balázs mielőbb be szeretne számolni az új magyar kormány válságkezelő elképzeléseiről Amerikában, és már a találkozót kérő levélben is jelezte, hogy Magyarország továbbra is az USA elkötelezett szövetségese marad.
Vágólapra másolva!

Találkozót Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől Balázs Péter, az újonnan kinevezett magyar külügyminiszter. Az erről szóló levelet Várkonyi László külügyi szakállamtitkár kedden adta át a washingtoni külügyminisztériumban.

Várkonyi szerint "nem lesz probléma" a két külügyminiszter közötti találkozó; ezt minden külügyminiszter meg szokta kapni, csak időpontot kell találni. Arra a kérdésre, mikor jöhet létre a találkozó, azt mondta, remélhetőleg minél hamarabb, Balázs Péter bármikor ki tudna utazni Washingtonba, "neki ez egy prioritás". Az időpont lényegében Hillary Clinton naptárától függ.

Várkonyi László évi egyszeri konzultációra érkezett az amerikai fővárosba, ahol tájékoztatta partnerét, hogy az új magyar kormány megerősíti elkötelezettségét az Egyesült Államokkal való stratégiai szövetség mellett. Elődeihez hasonlóan készen áll az együttműködés elmélyítésére mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kapcsolatokban. Utóbbiak között említette Afganisztán, Irak, Kuba, valamint a demokrácia támogatásának kérdéskörét.

A diplomata elmondta: Balázs Péter a Clintonnak címzett levélben hangsúlyozta a magyar kormány együttműködési szándékát, és felajánlotta, hogy személyesen ismerteti kormánya elképzeléseit a hazai válságmenedzselés, valamint az Amerikával való együttműködés elmélyítése tekintetében. Dan Fried, az amerikai külügyminisztérium európai főosztályát vezető helyettes államtitkár átvette a levelet és jelezte, rövidesen válaszolnak rá.