"Kis csámpásnak tűnt" - Overdose, a csodaló

Vágólapra másolva!
Szívesen fotóztatja magát, és élvezi a mosdatást Overdose, a brit születésű, szlovákiai tulajdonú, magyar színekben versenyző versenyló. Tulajdonosa először szinte csak viccből licitált rá. Ma már 5 millió eurót ér, marcona testőrök őrzik, és a világ legjobb zsokéi lovagolják. Csak a büszkeségére kell vigyázni.
Vágólapra másolva!

"Nevettesse meg a lovat", kérte az elmúlt hetekben Overdose-hoz látogató rengeteg ember közül egy, de nem tudta teljesíteni kívánságát - mesélte az [origo]-nak Ribárszky Sándor, a brit születésű, szlovákiai tulajdonú, mégis magyar versenyló, Overdose idomárja, majd egy megnevettetett és megríkatott lóról szóló, pikáns viccel egészítette ki a történetet.

Overdose a legutóbbi, szám szerint 12. futamát a hétvégén futotta Budapesten, a Kincsem Parkban, és mint az előző 11-et, ezt is megnyerte. Vasárnap, a fővárosi lóversenypályán régóta nem látott hatalmas tömeg ünnepelte a lovat, előtte, utána szinte már a csapból is Overdose folyt, akit meglátogatott még Orbán Viktor Fidesz-elnök is. Mikóczy Zoltán, a tulajdonos szerint a politikus stábja kezdeményezte a találkozót, és eredetileg magánlátogatásról volt szó, de nem utasították volna el a baloldal megkeresését sem - állítja a jobboldali pártszimpátiáját nem titkoló szlovákiai magyar, acélkereskedelemmel foglalkozó üzletember.

A hatalmas médiajelenlét profi PR-csapat munkáját sejteti, de Mikóczy szerint erről szó sincs. Kötöttek egy szponzori szerződést egy biztosítóval, de maguk nem szerveztek csapatot a ló köré, "a téma maga hozza" az érdeklődőket - állítja. Nem is volt szokás ez a hazai lósportban, amely szerinte az utóbbi években meglehetősen mélyre süllyedt: a sajtó sem írt a versenyekről, a Kincsem Parkot az elkótyavetyélés fenyegette, és a hazai lapok akkor sem írtak Overdose-ról, amikor a német lovas szaksajtó már címlapon hozta sikereit 2007-ben "Überdosis" címmel. Azóta változott a helyzet, "átestünk a ló túloldalára" - ismeri el -, de igyekeznek kihasználni a felfokozott érdeklődést a lósport népszerűsítésére. A hétvégi verseny miatt például két rangosabb külföldi eseményt mondtak vissza, hogy kielégítsék a rajongók kíváncsiságát.

Legendás párhuzam

Az esemény és Overdose története még a New York Times figyelmét is felkeltette, a lap hétfőn címlapon hozta a lóról szóló cikket. A tudósító az 1930-as évek nagy gazdasági világválságának idején amerikaiak százezreinek reményt adó, legendává lett paripával, Seabiscuittel állította párhuzamba a magyar lovat. E szerint az amerikai versenylóhoz hasonlóan Overdose is reményt nyújthat egy válság sújtotta országnak és gondban lévő lósportjának.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képek a fotóra kattintva!

Közös a két lóban, hogy mindkettőt csúnyácskának tartották csikó korában, "egy olyan macskaló" volt, mondta Overdose-ról Ribárszky, míg Mikóczy szerint első ránézésre "kis csámpásnak tűnt". Ám míg Seabiscuit csak háromévesen, számos, kevés sikerrel futott futamot követően kezdte megmutatni tehetségét, a magyar ló - a lovak állampolgárságát az határozza meg, hogy hol tréningezik őket - már első, nyeretlen kétévesek számára kiírt versenyén is állva hagyta a mezőnyt 2007-ben.

Ribárszky akkor már tudta, hogy nem mindennapi lóval van dolga. Overdose-t azon a tavaszon, amikor elkezdték a lovashoz szoktatást, az első galoppozásokat, már nem is kellett noszogatni, mint a többi lovat, messze-messze előttük járt, "mutatta, hogy nagy képességekkel rendelkező csődör" - mondja a tréner. Első versenye előtt azt jósolta, 16 lóhosszal veri a mezőnyt, ehhez képest Overdose 18-at vert a többiekre. "Majd lefordultam a székről" - emlékszik Mikóczy, a tulaj.

Amikor egy ló páváskodik

A tulajdonos szerint hatalmas szerencséje volt a lóval - szinte viccből lictált rá egy angliai árverésen 2006-ban, annyira olcsó volt -, de feltehetően Overdose is jól járt azzal, hogy Magyarországra került. Angliában valószínűleg töltelék-, hendikeplóként használták volna, "előbb-utóbb összetörték volna a szívét". Ha egy tehetséges ló "versenyről versenyre érzi a sikert, egyre büszkébb" - magyarázza -, ha ez elmarad, az fáj a lónak. Overdose-t azonban itthon jól tréningezték, jól versenyeztették, tulaja szerint néha már-már "pávaként viselkedik".

És valóban. A Dunakeszi-Alagon, a patinás alagi versenyló-tréningközpontban edző Overdose jöttünkre közelebb sétál a tágas, fehér vaskerítéssel, akácligetekkel övezett karámban, ahol kedd délután napfürdőzik. Szinte pózol a fotósnak, felhúzza ínyét is, mintha nevetne. A fotózás alatt Overdose azt is tűri, hogy a tréner alig több mint kétéves kislányai incselkednek vele. "Vigyázz, mert megcsíp!" - szól rájuk apjuk, de a ló nyugodtan tűri a gyerekek közeledését.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képek a fotóra kattintva!

Az idillnek egy marcona, kezében távcsövet tartó fiatalember vet véget, szigorú hangon hátrébb parancsolja a kollégát a karámtól. A férfi Overdose egyik testőre. Ketten vannak, a nap 24 órájában vigyáznak a lóra, egymás között szlovákul beszélnek, egy lakóautóban laknak az istálló mellett. A fotósra azért szólt rá, mert előfordulhat, hogy megijeszti a lovat, és az hirtelen mozdulatot tesz, ami miatt akár le is sérülhet. A szigor kissé túlzónak tűnik, de mégis egy bőven ötmillió euró feletti értékű lóról van szó. Mikóczy a testőrökről azt mondja, már régóta szerették volna állandóan őrizni a lovat, de csak mostanra sikerült megszervezni.

Overdose óvatosan lépked bal első lábával: a hétvégi versenyen lerúgta róla a patkót. A jól vágtázó lovat onnan lehet megismerni - magyarázza a tulaj -, hogy hátsó lábaival előbbre nyúl, mint a mellső lábai vonala, és ekkor összeérhet a kettő. Vasárnap is ez történhetett, a patkó elhagyását zsokéja, Christophe Soumillon is észlelte, szinte méterre pontosan megmondta, hogy történt az eset.

Felteszi az i-re a pontot

A belga születésű francia zsoké nagy klasszisnak számít, ezt a vasárnapi futamokon is bizonyította, nem csak Overdose nyergében. Soumillon három lovon is indult, és kétszer nyert. Egyszer Overdose-zal - akivel futam előtt fél órával találkozott először -, egyszer a német Dethrone-nal. Ebben az esetben mutatkozott meg Mikóczy szerint a zsoké klasszisa: "vert helyzetben lévő lovat úgy tudott mobilizálni, hogy orrhosszal nyert". A harmadik futamon - Overdose öccsén ülve - hetedik lett, de itt a lovon múlott.

A "a zsoké teszi fel az i-re a pontot - állítja Ribárszky, miközben ülünk a karám mellett a füvön, előttünk a ló pózol, jobbra pár száz méterre egy panelház sarka bukkan ki a lombok közül, balra az istálló vakolatlan téglaépülete előtt öreg, sárga locsolókocsi locsolja a poros utat. Ha megfelelő a lovas kvalifikációja és a ló kvalifikációja, akkor nincs probléma - mondja arra a kérdésre, hogy miként képes egy vadidegen zsoké meglovagolni egy vadidegen lovat. A zsokét a ló idomárja instruálja, "mondja neki az ordert", hogy milyen a ló természete, hogyan lovagolja, attól függően, hogyan sikerült a start.

fotó: Ránki Dániel [origo]
További képek a Hungária Nagydíjról a fotóra kattintva!

Overdose karámbeli ejtőzése időközben a végéhez ér, testőre walkie-talkie-t vesz a kezébe, és szigorúan figyel, miközben munkalovasa kivezeti az istálló elé, ahol leslaugozzák. A ló látható élvezettel kapkod a vízsugár után, bár azt már nem élvezi, amikor egy gumicsíkkal lehúzzák szőréről a fölösleges vizet. A gazda szemrevételezi, majd bevezetik az épületbe, és kapja az ételt: egy vödör zabot, néhány répával, almával, meg frissen hozott vitaminokat, hogy erősödjön a patája.

Tulajdonosa még elmeséli, idén már biztos, hogy nem fut Magyarországon a ló, tehetségét komolyabb versenyeken szeretnék kamatoztatni, legközelebb május 23-án indul a Manchester melletti Haydock Parkban, majd júniusban Ascotban. Angliába május 4-én viszik ki tréleren, de 2009-es versenynaptárában németországi, japán, amerikai és ausztrál versenyek is szerepelnek. Mikóczy annyira komolyan gondolja a nyugati, komoly pénzdíjas versenyeket, hogy vállalkozását is átszervezte, az acélkereskedelemmel szemben a lóversenyeztetés kap előnyt új cégében.