Varga István lesz a gazdasági miniszter

Vágólapra másolva!
Varga Istvánt, a Shell magyarországi vállalatának volt vezetőjét kérte fel gazdasági miniszternek a kormányfő - jelentette be szerdán a kormányszóvivő. Bajnai korábbi jelöltje azért lépett vissza, mert az általa vezetett céget többször is elmarasztalta a versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

Varga István közgazdászt, gazdasági szakértőt kérte fel nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek Bajnai Gordon kormányfő - közölte szerdán Budai Bernadett kormányszóvivő. Varga István évekig Shell magyarországi vállalatának volt a vezetője volt.

Az 53 éves Varga a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi szakán végzett 1980-ban, itt szerezte másoddiplomáját is 1986-ban gazdasági szakértői szakon.

Ezután dolgozott a Mineralimpex külkereskedelmi vállalatnál, a Shell-Interag Kft.-nél. 1994-től Bécsben a Shell közép-közép-európai regionális üzemanyag-ellátási igazgatója, 2002-től 2008 a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója, majd az igazgatóság elnöke.

Többször volt a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) elnöke. Tavaly a brit-magyar kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért brit birodalmi érdemrenddel jutalmazták.

Emellett Magyar Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődését Egyesület elnöke, a Transparency International tanácsadója és az Autonómia Alapítvány kuratóriumának tagja. 2003-tól 2009-ig a Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség igazgatótanácsának tagja és a Magyar Ásványolaj Szövetség alelnöke.

Bajnai Gordon kormányfő először Vahl Tamást kérte fel a gazdasági miniszternek, ő azonban a kormányfő kérésére visszalépett, miután kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábban három esetben is elmarasztalta kartellvétség miatt az akkor még általa vezetett SAP Hungary Kft.-t. Erre a Transparency International hívta fel a figyelmet.