Sötét utca végén gyilkoltak Tiszalökön

Vágólapra másolva!
Egy sötét utca végén, falu széli háza előtt öltek meg szerdán Tiszalök Újtelepen egy roma férfit. Az 54 éves áldozat portája rendezett, mindenki dolgos embernek ismerte, akinek nincsenek haragosai. Éppen munkába indult, amikor mellkason lőtték. A helyiek szerint azért ölték meg, mert cigány. Ezt a lehetőséget a rendőrség sem zárja ki.
Vágólapra másolva!

Jó negyedórás gyaloglás Tiszalök utolsó házától a városszéli mezőkön át Újtelep, ahol a szerda esti gyilkosság történt. Az odavezető, mély kátyúkkal tarkított út elkerülőként szolgál a Tiszavasvári felől Tiszaeszlár és Rakamaz felé haladók számára, sok teherautó, kamion jár erre, élénk az átmenő forgalom.

Újtelep pár tucat házból áll, nagyjából 300 ember él itt, zömében cigányok, az M3-as autópálya polgári leágazásától körülbelül 30 kilométerre. A telepen átvezető egyetlen aszfaltozott úton - a Nefelejcs utcán - Tiszalök felől az első telken áll az áldozat háza, az övé a második épület. A legszélsőben sajátjaként nevelt lánya él családjával.

Közvilágítás nincs, csak százegynéhány méterrel odébb van lámpa a villanyoszlopon. Szemben, az út túloldalán parlagon heverő porta, vályogfalak málló maradványaival. Többek szerint itt rejtőzhetett el a gyilkos. A megölt férfi házának udvara rendezett, a bejárathoz vezető betonjárda mellett virágágyás, balra néhány tő nárcisz kidőlve, mellettük a járdán frissen szórt homok.

Azért ölhették meg, mert cigány

Az 54 éves férfit szerda este fél tíz tájban gyilkolta meg egy ismeretlen. A háza előtt lőtte mellkason, feltehetően egy kilenc milliméteres fegyerrel. A gyilkosság körülményeiről további részleteket korábbi cikkünkben olvashat. A kiérkező mentők sikertelenül próbálták újraéleszteni. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. A rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki érdemi információval segíti a tettes, vagy tettesek kézre kerítését. Elsősorban azok segítségét kérik, akik a gyilkosság körüli időpontban láttak ismeretlen, gyanús járművet a környéken. A rendőrök nem zárják ki, hogy a gyilkosság összefügghet más, romák sérelmére elkövetett támadásokkal, és azt sem, hogy etnikai indíttatású volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Az áldozat és hozzátartozói

A helyiek ugyanakkor biztosak abban, hogy a férfit cigány származása miatt gyilkolták meg. Az 54 éves férfinak a szomszédok szerint nem voltak ellenségei, dolgos ember volt. "30 valahány évet lehúzott a vegyiparban" - mondja egyik sógora.

"A kamatos pénzt gyűlölte" - állítja Borsi Gyula, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese az uzsorakölcsönökre utalva - "megvetette azt is, aki adta, és azt is aki kapta". Az [origo] által megkérdezett helyiek közül mindenki elvetette azt, hogy személyes ügy lenne a gyilkosság hátterében.

Hiányolták a rendőröket

A hétköznap csendes környéken csütörtökön nagy volt a nyüzsgés, sokan kiültek a szomszédos házak elé, a sarkon kerékpáros fiatalok gyülekeztek. A hozzátartozók elkeseredettek, kora délután már nem szívesen álltak szóba senki idegennel. Az [origo] tudósítóinak odaérkeztekor egy zöld rendőrségi mikrobusz, távoztakor egy fehér járőrkocsi állt a házzal átellenes sarkon.

Borsi, egy szakállas, farmerdzsekis, halk beszédű férfi a közelben volt a gyilkosság idején: meccset nézett ismerőseivel pár házzal távolabb, a lövést ők is hallották. Azt mesélte, hogy mindenki kiszaladt, nagy tömeg gyűlt a ház elé, a szomszédságban lakó hozzátartozók, ismerősök. Azt állította, hogy korábban, a nagycsécsi eset után kérték a rendőri jelenlétet a környéken, volt is három járőrpár, de körülbelül egy hete létszámhiányra hivatkozva megszüntették a járőrözést.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint valóban úgy ítélték meg, hogy a közbiztonsági helyzet miatt erősebb rendőri jelenlét kell a környéken. Ezt helyi erőkkel, átcsoportosításokkal, illetve a Készenléti Rendőrség új, nyírbátori bevetési osztályának embereivel oldották meg. Arról nem volt információja, hogy ez abbamaradt volna, de azt mondta, nem tudnak mindig mindenütt ott lenni.

"Sorra ölik a cigányokat"

Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője szerint a cigányok úgy érzik, a rendőrség tehetetlen, és önvédelemre kell berendezkedjenek. Vannak olyanok is, akik szerint fegyverrel szemben csak fegyverrel lehet védekezni - mondta a roma vezető a Klubrádiónak.

Egy helyi asszony is erről beszélt indulatosan az utcában, az [origo] tudósítója közelében. Amikor azzal csitították, hogy itt egy újságíró, csak hangosabban beszélt. Azt mondta, ha magyarokat is érnének ilyen támadások, akkor biztosan rendesen nyomoznának a rendőrök. A nő tudni vélte a gyilkosságok okát is: "Amióta volt az olaszliszkai gyilkosság, azóta sorra ölik a cigányokat".