Vágólapra másolva!
Újabb gyanúsításokat közölt a nyomozó ügyészség az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György polgármesterrel és a kerületi pénzügyi bizottság volt elnökével, Kardos Péterrel. Az ügyészség szerint összejátszottak, hogy Kardos élettársa állást és Hunvald által kiegészített fizetést kapjon egy kerületi intézményben. A politikus részben elismerte a bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsításokról számolt be a VII. kerületi ingatlanügyben csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség - amely különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben - a héten ismét kihallgatta Hunvald György polgármestert, valamint az erzsébetvárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnökét, Kardos Pétert.

Megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Hunvald György kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetést, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést és magánokirat-hamisítást követett el - közölte Keresztes Imre főügyész. Az ügyészség szerint Hunvald jogtalan előnyt biztosított Kardos Péternek annak fejében, hogy a képviselő-testületben továbbra is őt támogassa a szavazataival.

A polgármester az együttműködésért cserébe - ahogy azt Kardos már 2008 nyarán kérte - Kardos élettársa részére adminisztrátor-asszisztensi állást szerzett az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadónál. Mivel Kardos kevesellte a felajánlott állásért járó bruttó 96 800 forintos fizetést, az összeg kiegészítését kérte Hunvaldtól, aki belement, hogy Kardos egy ismerősével megbízási szerződést köt, és ennek alapján kiegészíti Kardos élettársának jövedelmét. Az ügyészség szerint a polgármester azt is közölte, hogy a megbízási díj fejében munkát végezni nem kell.

A megállapodásuknak megfelelően Hunvald György határozatlan idejű, tanácsadásra vonatkozó megbízási szerződést kötött - havi bruttó 260 ezer forintért - Kardos Péter barátjával, akinek szintén Kardosra tekintettel már 2006 júniusában a polgármesteri keretből bérlakást is kiutalt.

Annak ellenére, hogy Kardos barátja semmilyen munkát nem végzett, Hunvald a teljesítésről havonta valótlan igazolást állított ki, így 2008 szeptemberétől december végéig összesen több mint egymillió forintot kapott a politikus barátja. Miután Kardost 2008 decemberében letartóztatták, Hunvald György a szerződést pár héttel később felbontotta.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Hunvald György a vele most közölt bűncselekmények közül a hűtlen kezelést és az okirat-hamisítást elismerte, ugyanakkor tagadta, hogy hivatali vesztegetést követett volna el. Kardos Péter részbeni beismerő vallomást tett, az ügyben érintett barátja viszont megtagadta a vallomástételt. Mindketten panasszal éltek a gyanúsítások ellen - közölte az ügyészség.

Hunvald György február 12-e óta van előzetes letartóztatásban hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanújával. A polgármestert azzal gyanúsítják, hogy ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményesen lakásokat, illetve több kerületi ingatlant törvénytelenül becsültek fel, mielőtt külföldi befektetőknek értékesítették volna. Az erzsébetvárosi önkormányzatot az ingatlanügyletekkel 970 millió forintos kár érte a főügyészség szerint.