Az élettársaktól félti a családot a katolikus egyház

Vágólapra másolva!
A katolikus egyház szerint komoly veszélyt jelent a családokra az a hétfőn elfogadott törvény, amely létrehozta a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben kritizálta a törvényt, mert az szerintük veszélyezteti a társadalmat.
Vágólapra másolva!

Közleményben ítélte el a bejegyzett élettársi kapcsolatról hétfőn elfogadott törvényt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A katolikus egyház szerint az egyneműek regisztrált kapcsolatát is lehetővé tevő törvény "gyengíti a családok helyzetét, veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését".

A püspöki konferencia azzal érvel, hogy a katolikus egyház tanítása szerint a társadalom alapvető intézménye a család, és az új törvény ezt veszélyezteti. Az egyház kritizálta, hogy a házasságon kívüli párkapcsolatokat jogi eszközökkel közelítik a család intézményéhez: szerintük ugyanis a család a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető.

"A politikusoknak szem előtt kell tartaniuk a társadalom védelmét, és olyan jogszabályok létrehozásán kell fáradozniuk, amelyek erősítik a család intézményét, és bátorítják a fiatalokat a felelősségteljes családalapításra és gyermekvállalásra, vagyis amelyek az általuk vezetett nép életét és nem pusztulását szolgálják" - olvasható a püspöki konferencia közleményében.

Az Országgyűlés április 20-án fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő, az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat. A törvényjavaslat szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvezető előtt. Az elfogadott szabályozásban a házassághoz képest különbség például, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket.