Rendőrök között is keresik a cigány-támadások elkövetőit

Vágólapra másolva!
Túlságosan biztos kézzel ölnek embert annak a csoportnak a tagjai, akik szerdán Tiszalökön lelőttek egy roma férfit - mondta a Népszabadságnak Bencze József országos rendőrfőkapitány. Bencze szerint ezért a romák elleni támadások elkövetőit rendőrök és katonák között is keresik. A helyszíneken két DNS-nyomot találtak, azokat azonban eddig nem tudták azonosítani.
Vágólapra másolva!

Minden jel szerint ugyanaz a négy-ötfős társaság lőtt le szerdán Tiszalökön egy cigány férfit, amely korábban több helyen fegyverrel, Molotov-koktéllal támadott meg romákat - mondta a Népszabadságnak Bencze József országos rendőrfőkapitány. A szerdai támadásról készült riportunkat itt olvashatja el.

Bencze szerint a rendőrség a különböző helyszíneken két olyan DNS-nyomot rögzített, amelyek az elkövetőktől származnak. A feltételezett elkövetők közül ketten a jelek szerint büntetlen előéletűek vagy évekkel korábban voltak büntetve, amikor még a rabosítás nem járt együtt DNS-mintavétellel. A rendőrség DNS-nyilvántartásában ugyanis nem találták meg őket.

A rendőrfőkapitány szerint a gyilkosok "túlságosan biztos kézzel" ölnek embert, ezért már nemcsak a vadászok között keresik őket, hanem egykori és aktív rendőrök, katonák, a francia idegenlégió magyar tagjai között is. Ellenőrzik azokat is, akikről tudható, hogy részt vettek a délszláv háborúkban.

Az elmúlt hónapokban Bencze szerint a rendőrség több mint tízezer embert ellenőrzött, kétezret meg is hallgatott, közülük több százat tanúként. Több száz gépkocsit is ellenőriztek, tulajdonosaikat elszámoltatták, hol volt az autójuk az egyes bűntények idején. És több száz órányi olyan videofelvételt néztek végig, amelyeket térfigyelő kamerák rögzítettek a támadók feltételezett menekülési útvonalai mentén.

Az orvtámadásokkal összefüggésben a rendőrség 56 bejelentést kapott, valamennyit ellenőrizték is, de egyik sem vitte előbbre a kifejezetten a romák elleni bűnügyek felderítésére felállított, immár hetvenfős nyomozócsoport munkáját. A nyomozócsoport gerincét a Népszabadság szerint az az egység alkotja, amely 2007-ben azonosította és elfogta a rendőrség szerint az igazi móri gyilkosokat. Elkészült a feltételezett elkövetők profilja is. Bencze erről a napilapnak annyit elmondott: legalább négy-öt főt, valószínűleg a 40-es éveikben járó, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerzett, esetleg háborút is megjárt férfiakat keresnek.

Bencze pénteken az MTI-nek azt mondta: az elkövetések jellemzői alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy még ha egy személy is adja le a lövést, több személy is van a háttérben. Ezt az egyik helyszínen hátrahagyott bizonyítékok is alátámasztják - tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy az elkövető rendkívül elvetemült, a fegyverforgatáshoz jól értő, éjjeli és más terepen is jól mozgó, felkészült vagy valamilyen úton felkészített személy, aki nem riad vissza emberre is ráfogni a fegyvert. Bencze arról is beszélt, hogy érthető és jogos a romák félelme, amely szerinte esetenként önbíráskodásba is átcsap, de nagyon fontosnak tartja, hogy a bízzanak abban, a rendőrség megtesz mindent a felderítés érdekében.

Hozzátette, a rendőrség 96 százalékos eredményességgel deríti fel az emberölési ügyeket, de előfordul, hogy csak többéves nyomozás után. Az ilyen sorozatjellegű ügyben, mint ez, az igazi nyomást az jelenti a rendőrség számára, hogy az elvetemült elkövető vagy elkövetők már most készülnek a következő lépésre - mondta.

Tiszalökön szerda éjjel egy éppen munkába induló roma férfit lőttek agyon. A Nemzeti Nyomozó Iroda összesen hét további hasonló esetben nyomoz. Tavaly novemberben Nagycsécsen két embert öltek meg: a támadók Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és az ablakon keresztül lőttek le két embert, akik azonnal meghaltak. Idén februárban Tatárszentgyörgyön egy kisfiút és az édesapját lőtték agyon, akik égő házukból menekültek

A Pest megyei Galgagyörkön tavaly nyáron egy éjszaka rálőttek három, romák lakta családi házra, akkor nem sérült meg senki. Piricsén augusztusban dobtak molotov-koktélokat két, szintén romák lakta családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára. A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán szeptemberben lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de személyi sérülés nem történt. A Heves megyei Tarnabodon szeptember 29-én rálőttek és Molotov-koktélokat hajítottak romák családi házaira. Alsózsolca romatelepén decemberben egy 19 éves fiatalemberrre lőttek rá, miközben fát vágott az udvaron. A férfi életveszélyesen megsérült.